Как да преодолеем застоя на мускулния растеж чрез метода за хиперплазия

Вероятно много от вас са попаднали в застой в развитието си. Какво правим тогава – сменяме „тактиката” за да стресираме и стимулираме мускулния растеж. Но тогава идва проблема да изберем правилната „тактика”. Използвайки стандартни серии – с 85% от максималната тежест за 8-12 повторения, вие стимулирате хипертрофията на мускулните клетки, или с други думи – уголемяване на клетките за да съхраняват повече гликоген (енергия). Достигайки до определени размери обаче, за вас става все по-трудно да постигате така желаната хипертрофия и изпадате в застой.
Как да го преодолеем ? Точно така, чрез метода за хиперплазия. Хиперплазията не е уголемяване на мускулните клетки, а тяхното делене. Разделена една клетка на две по-малки с общ размер колкото първата преди деленто, се увеличава потенциала им за растеж за да достигнат пак големия си размер, но този път вече са две големи клетки, а не една. Как точно се постига този ефект и какъв тип тренировки го стимулират ще разберете в настоящата статия.
Използвайки 90-100% от максималната тежест в тренировъчните серии (1-3 повторения) развивате най-вече сила, но от какво зависи силата – най-вече от изпращаните от мозъка нервни импулси и получаването им от мускулните клетки. Колкото повече мускулни клетки (моторни единици) има мускула, толково повече нервни импулси могат да бъдат изпращани от мозъка до тях и да се преодолява по-голяма тежест. Тренирайки силово, вие ще стимулирате деленето на клетките, което ще ви даде потенциална основа за нов растеж. Този метод приложете 1-2 седмици, след което се върнете към старите си тренировки. Друг вариант е да го включите само в някои упражнения и само за някои мускулни групи. Поради голямата работна тежест загрявката и пазенето от тренировъчен партньор са напълно задължителни. Използвайте предимно при по-малко рискови упражнения, защото евентуална контузия би ви върнала много назад.

Comments are closed.