Колко точно е важна водата в спорта ?

На този въпрос ще отговорим в настоящата статия като имаме за цел да ви запознаем с основните и свойства.
Както знаете  около 60% от човешкото тяло е съставено от вода. 2/3 от нея е вътреклетъчна (в мускулните клетки, ограните, тъкъните), а останалата 1/3 е извънклетъчна, която бива междуклетъчна (3/4) и 1/4 е в кръвната плазма (около 4-5 литра). Тези 60% водно съдържание в организма ни е дори по-високо при спортисти, тъй като при тях мускулната маса може да достигне до 55% от телесното тегло . Мускулната клетка е с над 70% водно съдържание.
Как да се възползваме максимално от нея, ще разберете в тази статия.
След като поемем вода, тя се усвоява за около 20-40 минути в зависимост от температурата си. 2 часа след навлизането си в организма, тя се филтрира през бъбреците и се отделя в пикочния мехур, затова е важно да пием вода поне на всеки 2 часа. Колкото до количеството на всеки прием – не повече от 150-200 гр наведнъж, тъй като ако е повече, то тя ще се задържи в стомаха, а няма да навлезе директно в тънките черва.
Ето нещо интересно – 1 калория е мерна единица за енергия, необходима за затоплянето на 1 мл вода с 1 градус, ето защо пиенето на хладка вода в периода на изчистване от ненужните мазнини значително засилва метаболзима, тъй като тялото ни изразходва енергия за да затопли водата до телесната температура (37  градуса по Целзий).
Приема на вода е също толкова важен и за тези които искат да покачат мускулна маса. За усвояването на всеки 100 гр протеин или въглехидрат, организма се нуждае от  1 литър вода. Точното количество вода необходимо за деня е индивидуално според килограмите, физическото състояние, хранителния режим, физическите натоварвания, климата и др. Два -три литра е задължителния дневен прием за неспортуващи, но при спортистите това е незадоволително и се стига до 5-6 и повече литра, особено в горещите месеци, особено по време на тренировка, когато чрез потта се губи значително количество течности богати на соли и минерали.
Поддържането на оптимален електролитен баланс се постига чрез приема на достатъчно количество минерали и соли с водата. Един от най-важните елементи за мускулното съкращение е калия, на който са богати доматите. Недостига на калий, както и на водния прием, води до мускулни схващания и спазми (крампи), които освен, че са неприятни, могат до доведат и до травмиране.

Comments are closed.