Олимпия 2013 – жени

Мис Олимпия
С новата си победа, Ирис Кайл стана единственият състезател, без значение мъж или жена, който е спечелил девет титли. Тя заслужи тази чест със своите постижения – прекарала е последните тринайсет години на върха на женския културизъм. Ако проверите нейната състезателна история, ще откриете, че се състои почти изцяло от победи. Именно на нея, повечето изгряващи състезателки дължат вдъхновението си.

Въпреки, че спечели и тазгодишния златен медал, не и бе лесно да го направи. Алина Попа изглеждаше по-добре от всякога и превърна сцената в бойно поле за титлата. Нейната изумителна физика накара публиката да скандира името ѝ. Съревнованието между двете се водеше рамо до рамо през цялото време, и съм сигурен, че никой не би желал да бъде съдия в този момент.

Останалите състезателки в топ шест изглеждаха като през последните няколко години. Деби Лезевски спечели бронзовия медал – едно място по-долу от това което зае миналата година. Четвъртото място на Яксени Орикуин също я измести една позиция надолу спрямо миналогодишното състезание, докато Бриджита Брезовак се класира както през 2012 – пета. Най-новото лице в челните места беше това на Хуанита Блаино, която стана шеста. Това е изключителен успех за нея, като се има в предвид, че се сдоби с професионалната си карта през 2012, а тазгодишната Олимпия ѝ бе едва третото про шоу.

 1. Iris Kyle
 2. Alina Popa
 3. Debi Laszewski
 4. Yaxeni Oriquen
 5. Brigita Brezovac
 6. Juanita Blaino

Фигура Олимпия
Както е от няколко години, новото издание на Фигура Олимпия също бе напрегната конкуренция между Никол Уилкинс, Ерин Стерн и Кандис Кийн. И въпреки, че решението бе трудно, съдиите присъдиха първото място на Никол. Нейните невероятни симетрия, върхова форма и сценично присъствие бяха факторите, които решиха победата в нейна полза. Беше ясно, че тя е дошла само за едно – да си върне отново короната. С тази си трета победа, Никол Уилкинс се изравнява по брой спечелени титли с пуерториканката Медина.

В интервю след победата, Никол заяви „И Ерин Стерн, и останалите определено ме затрудниха. За мен означава толкова много да си върна титлата.” Ерин изглеждаше невероятно на второто място и с гордост показваше атлетичната си фигура. Конкуренцията между двете бе изключително оспорвана и несъмнено следващата година ще донесе още едно представление от световна класа.

Третото място бе за прекрасната Кандис Кинйн. След победната ѝ серия през тазгодишната кампания, нейните закръглени рамене и отлични изчистени квадрицепси бяха впечатляващи както винаги. Въпреки че титлата продължава да ѝ отбягва, несъмнено тя няма да се откаже от нови опити да я спечели. Хедър Дийс грабна четвъртото място. Тя е винаги непосредствено след титаничното трио, но с нейните неспиращи подобрения, скоро ще намери място в топ три.

За втора поредна година Малъри Хелдмън заслужи петото място. Многогодишно на върха, независимо на кое състезание участва, Хелдмън просто не знае какво е да не си винаги в топ форма на елитно ниво. Ане Титоун завършва челните шест позиции. Миналата година тя завърши дванайсета и сега, когато влезе в топ шест, това определено трябва да бъде сбъдната мечта.

 1. Nicole Wilkins
 2. Erin Stern
 3. Candice Keene
 4. Heather Dees
 5. Mallory Haldeman
 6. Anne Titone

Фитнес Олимпия
Фитнес Олимпия е единствено по рода си състезание. И тазгодишното издание определено ще бъде запомнено. Всички състезателки бяха красиви, талантливи и яростно конкурентни. Всяка една от тях желаеше медал около врата си, но както е при всички състезания – само една можеше да бъде победителка.

Тази вечер, Адела Гарсия добави още една титла към колекцията си. Нейната перфектна комбинация от стегната кондиция и красива хореография я правят немислим състезател. Нейната осма победа не само ѝ изкара $ 28,000, но също така и изключително място в историята на Олимпия. Дори и това да ѝ бъде последното участие в шоуто, Адела със сигурност ще остави своя отпечатък в света на фитнеса.

Състезателките представиха своите фитнес съчетания както за оценка от съдиите, така и за забавление на публиката. Мрачното и драматично представление на Оксана Гришина беше несъмнено едно от най-креативните, докато преобразяването на Триш Уорън в сервитьорка, предизвика усмивките на всички в публиката. Когато приключиха всички съчетания, състезателките бяха изведени отново на сцената в своите костюми за позинг – започна сравнителния рунд и после финалното класиране.

Адела зае най-високото място, но Оксана беше много близо до нея. Все пак, тя зае втора позиция. Имаше немалко зрители сред публиката, които мислеха, че Оксана ще победи. Таня Джонсън бе пета миналата година, но сега бе сложена на трето място, а Мириам Кейпс грабна отново четвъртото, както направи и миналата година. Петото място бе отредено за Бетани Кистернино, а за Триш Уорън – шестото.

Всичко на всичко, състезателките в тази дисциплина направиха страхотно шоу.

 1. Adela Garcia
 2. Oksana Grishina
 3. Tanji Johnson
 4. Myriam Capes
 5. Bethany Cisternino
 6. Trish Warren

Бикини Олимпия
Вечерта, сцената без предадена на блясъка и обаянието, които носи тази дисциплина. С големи имена като Награни и Байрд извън надпреварата, състезанието бе все по-напрегнато с времето.

Сред всички тези прекрасни жени, Ашли Колтуосър се издигна до върха. Като ново лице в бикини дисциплината, Ашли стана професионалистка през 2012. Като изключим десетото и място на тазгодишното издание на Арнолд Класик, тя е все сред първите две места на последните ѝ шест състезания. Тя отлично пасва на тази дисциплина и бе щедро възнаградена.

Нюйоркчанката Йешира Робълс стана втора. Миналата година бе едва девета, но тази успя да стане четвърта на Арнолд Класик и да спечели Ню Йорк Про. Стейси Александър стана трета – огромен скок от миналото ѝ шестнайсето място. Може и да не сте я забелязали до сега, но нейната извита физика много се хареса на съдиите.

Четвъртото място бе за Наталия Мело. Тя изглеждаше невероятно, но може би бе малко по-твърда за да намери място в топ три. Индия Паулино спечели петото място, а фаворитката на публиката Аманда Латона шесто.

Все още навлизащите състезателки в тази дисциплина я правят изключително интересна за гледане. Досега никоя не е успяла да спечели два пъти подред.

 1. Ashley Kaltwasser
 2. Yeshaira Robles
 3. Stacey Alexander
 4. Nathalia Melo
 5. India Paulino
 6. Amanda Latona

Женска Физика
Още една глава от историята на Олимпия бе написана. Новата дисциплина женска физика вече си има кралица. Телата на тези състезателки напомнят на класическата визия от 70-те и 80-те години.

Заслужаваща първата награда, Дана Лин Бейли излезе на сцената с красиви пропорции. Тя оцели и формата си – не прекалено твърда и остра за да изпъкнат жилите, но не и прекалено мека за да се скрие чудесната и мускулатура. Тя прие трофея и наградата от $ 10,000 много емоционално, като благодареше най-вече на своите фенове. „Без феновете – каза тя – този спорт нямаше да съществува”.

В сравнителния рунд, Тайси и Дана бяха извикани първи. Въпреки, че бе видимо превъзхождана от Дана, Тайси Копет заслужаваше признание. Тя позираше като опитен професионалист и умело показваше своята физика. Другите, които бяха повикани за първото позиране, бяха Сара Хърл, Патрисия Мело, Джулиян Ревил и Тони Уест.

Сара Хърл изглеждаше невероятно, без съмнения щеше да влезе в топ три и ще бъде наблюдавана с интерес през следващите години. Тони Уест имаше голям прогрес и изпревари Патрисия Мело, заемайки четвърто място.

За второто позиране, съдиите повикаха Карин Хобс, Джулияна Малакарн, Тами Мари, Карина Наскрименто и Винъс Гайен. Малакарн изглеждаше прекалено мускулеста за топ пет, докато Карин Хобс беше прекалено слаба в сравнение с шампионката. За третото позиране напред излязоха Микала Сото, Джейми Пиндер, Сабрина Тейлър, Валари Ганджи и Минди О’Браян.

Вече, когато първото състезание за женска физика на Олимпия е вече в историята, можем да кажем, че перспективите за най-новото състезание на IFBB изглеждат светли. Феновете също останаха доволни и следващите години могат да очакват още страхотни неща.

 1. Dana Linn Bailey
 2. Tycie Coppett
 3. Sara Hurrle
 4. Toni West
 5. Patricia Mello

Написано за www.bodyconstructor.com


Comments are closed.