Олимпия 2013 – мъже

TOTAL PRIZE MONEY: $1,000,000
Mr. Olympia: $675,000
212 Showdown: $65,000
Ms. Olympia: $60,000
Fitness Olympia: $60,000
Figure Olympia: $60,000
Bikini Olympia: $40,000
Men’s Physique: $20,000
Women’s Physique: $20,000

Мистър Олимпия
Десет хиляди почитатели на културизма се събраха в Орлиънс Арена за тазгодишното издание на Мр Олимпия. Сред тях имаше и доста почитатели на Кай Грийн, които вярваха, че тази година ще е тяхната. Други зрители пък заеха твърдо местата си в лагера на Фил Хийт. С викове, агитката показа, че броят им хич не е малък. Други фенове пък вярваха с цялото си сърце, че или Шон Родън, или Денис Уолф заслужава златния медал. Без значение кого подкрепяте Вие, сигурен съм, че след като изгледате записите, ще помните дълго това състезание.

Шоуто на 2013 г. започна с почит към паметта на бащата на културизма – Джо Уидър. Преди свободното си съчетание, при представянето си всеки състезател сподели кратък разказ за преживяванията си с Джо. 49-тото издания на Мр Олимпия безспорно беше посветено изцяло на него,  “The Master Blaster”.

След свободните си съчетания, всички състезатели бяха повикани на сцената да позират за сравнителния рунд. И също както предишната вечер (преджъджинга), Кай и Фил бяха ясните победители. Останалата част от топ 6 обаче беше малко неясна. Денис Уолф се появи уверен, гонейки по петите Шон Родън и Декстър Джаксън. Не само, че немецът се завърна отново в топ 5, след миналогодишното му подхлъзване на 6-то място, но и в крайна сметка успя да се класира 3-ти. Първото повикване включваше и Джей Кътлър, който изглеждаше много по-концентриран, отколкото по време на преджъджинга.

Големия Реми, Лионел, Бранч, Виктор и Роули бяха повикани при второто съдийско повикване. При другите дисциплини, тези, които биват повикани втори, рядко достигат класиране, осигуряващо им парична награда. Но тук пари получават всички до 10-то място и това направи състезанието още по-интригуващо.

След позинга си, Бранч, Реми и Роули бяха върнати обратно в редицата отзад, а техните места на сцената до Виктор и Лионел заеха Седрик, Евън и Стийв. След това дойде и редът на Тони, Еса, Бейто и Брандън да бъдат сравнявани.

При последното съдийско повикване, съдиите поискаха Денис, Фил и Кай да направят отново 8-те задължителни пози в центъра на сцената. Топ 3 вече изглеждаше солидно като скала.

След кратка пауза, по време на която бяха наградени състезателите от 212 паундовата девизия (теглова категория до 96 кг), на сцената бяха изведени класираните в топ 10. Те изпълниха задължите си пози и зачакаха музиката да изригне за поуз-даун рунда, който изненадващо включваше разходка из публиката, където феновете успяха да видят своите герои от близо и лично, докато те все още се състезаваха.

Последва момент на силни овации, след като на сцената се качи Бети Уидър, съпругата на Джо. След няколко думи от нейна страна, съдиите най-накрая бяха готови да оповестят класирането.

Джей Кътлър бе награден с 6-тото място. Въпреки това обаче, реакцията на публиката доказа, че Джей наистина е единствения син на Вегас, образно казано. 5-тото място зае Декстър Джаксън, който изглеждаше страхотно и определено се изкачи с 1-2 места спрямо временното класиране от преджъджинга. На 43 годишна възраст, „Тhe Blade” продължава да не се поддава на времето и не показва признаци на регрес. Наградата за 4-то място отиде при Шон Родън, малка стъпка назад за него, след пробива си от миналата година, когато бе 3-ти. Според мнозина, той притежава всички качества и е просто въпрос на време, един ден да се окаже със статуетката на Сендоу в ръце.

Бронзовият медал бе за Денис Уолф. Преди състезанието той отсъстваше от топ 6 в много от прогнозите, но в самото шоу показа невероятна форма и бе възнаграден за това. Класирането си очакваха Кай и Фил и имаше известни съмнения относно това кой ще се прибере със златото и кой със среброто. Обявено бе името на победителя, а именно това на Фил Хийт. Структурата на Фил е просто твърде трудна за побеждаване. Но да гледаш как тези двамата се състезават един с друг – именно това е същината на културизма.

Фил прие своята награда с прекрасен почит към своята съпруга, която по-рано през тази година е била диагностицирана с рак на гърдата. Неговата откровена реч остави дори и най-мускулестите мъже със сълзи в очите. Това със сигурност ще го стимулира да се бори за голямата парична награда и следващата година. Ако не друго, то конкуренцията на Мр Олимпия със сигурност става все по-оспорвана, а самото състезание – все по-трудно за доминиране.

 1. Phil Heath
 2. Kai Greene
 3. Dennis Wolf
 4. Shawn Rhoden
 5. Dexter Jackson
 6. Jay Cutler
 7. Roelly Winklaar
 8. Mamdouh Elssbiay
 9. Branch Warren
 10. Lionel Beyeke

212 Олимпия
Защитавайки своята шампионска титла, Джеймс „Флекс” Люис още веднъж показа, че състезателите в тази девизия може да са по-малки от тези на Мр Олимпия, но пък в никакъв случай не са по-малко релефни или пък талантливи. Също така той се показа и като грациозен, фокусиран върху феновете посланик на културизма, какъвто другите професионални спортове само биха искали да имат.

Битката не беше лесна. Флекс може и да беше малко по-малък, отколкото миналата година, но неговата симетрия и кондиция бяха неповторими. Особено впечатляващо е това, което той разкри, а именно, че се е борил с изтощителна травма на гърба едва 3 седмици преди състезанието. Дейвид Хенри също се появи с изпълнени и плътни мускули, но му липсваше острия релеф на Флекс, особено в гръбните пози. Въпреки изтощения му вид, всичко в него крещеше „победител!”

Флекс нарече себе си „скромен, смирен шампион” по време на награждаването. Той изрази възхищението и уважението си към конкуренцията, обръщайки се към обожаващата го тълпа, с думите „Най-добрия стартов състав, който някога сме имали”. С имената на 3-ма бивши шампиони в този състав, наистина е трудно да се спори с него по този въпрос.

Третото място зае Кевин Инглиш, а четвъртото – Хосе Реймънд. Сред публиката имаше доста хора, които считаха, че Реймънд трябваше да бъде класиран по-напред, заради своята топ кондиция. Симетрията му обаче не е на достатъчно високо ниво, за да застане до Флекс и Хенри. Едуардо Кореа си заслужи петото място, а Сами Ал Хадад остана шести.

Тъй като тази дивизия бива все по-широко разпозната и уважавана, можем да очакваме само повишаване на конкуренцията и интригата. Това е вълнуващ път, който очаква следващото поколение шампиони.

 1. Flex Lewis
 2. David Henry
 3. Kevin English
 4. Jose Raymond
 5. Eduardo Correa
 6. Sami Al Haddad

Мъжка Физика
Историческо събитие се случи на сцената на Олимпия. Тази година, категорията „мъжка физика” беше проведена, за да определи кой ще стане първия въобще носител на титлата. Спрея за тен беше нанесен, сърф шортите бяха вързани, а сцената беше готова за това изключително популярно събитие.

Подобно на категорията „женска физика”, тази категория има за цел да награди тези физики, които са добре оформени и дефинирани (очертани), но без да бъдат прекалено масивни или сухи. Сред група от 5 изключителни физики, Марк Антъни Уингстън показа формата, която съдиите най-много искаха да видят. Той беше с добри пропорции, с добре развита мускулатура  и не бе прекалил с кондиция си. Представи физиката си пред развълнуваната публика с характер. Притежаваше всичко необходимо за да бъде шампион в тази категория.

Първото съдийско повикване изведе на сцената Мат Актън, Тайлър Андерсън, Джереми Буендиа, Седик Хаджович, Джейсън Постън и Марк Антъни. Отне доста време на съдиите да ги огледат. Всеки от тях беше разместван наляво-надясно, за да бъде сравнен с останалите. Седик изглеждаше фантастично, талията му беше тясна, а рамената широки. Физиката на Джереми Буендиа също беше близо до съвършенството, което пък мотивира победителя да се бори за голямата парична награда. Тези момчета знаеха очакванията, но не ги взеха с лека ръка.

Майкъл Андерсън, Алекс Карнейро, любимецът на публиката Стив Кук, Джеф Сеид и Антъни Антипож пристъпиха напред за второто съдийско повикване. С течение на времето, много посочваха Кук за фаворит да спечели, но вероятно изглеждайки прекалено твърд и мускулест, се оказа на 8-мата позиция. След известно позиране, съдиите отпратиха Стив и Майкъл обратно в редицата отзад и на тяхно място изведоха Тори Уудуърд, Уилям Съливан и Стивън Мас.

Беше дълъг сравнителн рунд, но съдиите все още не бяха готови. Извикаха обратно Тейлър, Джереми, Седик и Марк за един последен позинг. Преди да отпратят всички зад колисите, изглежда, че Марк и Джереми единствени оспорваха първото място.

След такъв дълъг рунд на сравняване, залозите винаги изглеждат малко високи. Със своето последно решение, съдиите класираха Джейсън Постън 5-ти, Седик 4-ти, Мат Актън 3-ти, Джереми 2-ри и така дадоха победата на Марк.

Както и в женската категория, съдиите добре избраха своя шампион. Всеки състезатели демонстрираха естетическите, класически линии, които всеки харесва, но все пак през точно този ден първите двама ясно се открояваха като най-добрите.

Бъдещето ще бъде особено интересно в тази дивизия, тъй като броя на състезателите е голям и изглежда тепърва ще се увеличава. Спечелването на „мъжка физика” ще става все по-трудно и по-трудно.

 1. Mark Anthony Wingson
 2. Jeremy Buendia
 3. Matt Acton
 4. Sadik Hadzovic
 5. Jason Poston

Написано за www.bodyconstructor.com


Comments are closed.