Как да се храним след периоди за релеф?

За да се избегне йо-йо ефекта, който се характеризира с бързо връщане на вече изчистените килограми, е необходимо да се подходи с изключително внимание към преходния период. Този период се явява свръзката между периода за релеф и основния. Продължителността му е от 2 до 4 седмици и провеждането му е задължително ако искаме да:

- задържим максимално дълго постигнатата форма
- избегнем здравните рискове свързани с рязкото покачване на килограми
- покачваме чиста мускулна маса с минимално количество мазнини по време на   предстоящия основен период
- се разтоварим психически без да се тъпчем с некачествена храна

Основната грешка която всички сме правили след диета, е да се нахвърлим върху любимата ни храна и това може да продължи с дни, дори със седмици, въпреки че в периода за релеф не сте гладували, дори сте се хранили със значителни количества месо и зеленчуци. Желанието за некачествена храна след периода за релеф не е породено от глад, а от дългото лишаване от любимите храни и еднообразното до повдигане хранене, което е продължило поне 2 месеца докато сте чистили фигурата си от нежеланите мазнини.За да се справите с този предимно на психическа основа проблем, е необходимо да обърнете внимание на две неща.

Пърото се отнася до храненето по време периода за релеф. На всеки 5-7 дни си позволявайте по едно хранене с любимото ви ястие. Става въпрос само за едно хранене, а не да се отпускате целия ден. Най-подходящото време за това е в зареждащ с въглехидрати ден, непосредствено след силовата тренировка. Тогава метаболизма е най-засилен и това хранене няма да влоши формата ви.

Второто се отнася до храненето в преходния период. Разнообразете храненето си като започнете да приемате храни, различни от тези до сега, но отново да са подходящи за диета. Например може да смените месото – ако сте приемали предимно бяло месо, сменете го с червено. Същото се отнася и до зеленчуците. Колкото до въглехидратите, които до сега са били в дефицит, увеличете приема им на 300-400 гр дневно, разпределени в 3-4 хранения като трябва да са от комплексни източници.

Не забравяйте и да не смесвате в едно хранене въглехидрати и мазнини. Тази комбинация е пагубна за постигнатия релеф. Стимулирания от въглехидратите инсулин ще вкара мазнините в мастните депа. Подходящо е приемането въглехидратни храни с по-нисък инсулинов индекс като овесени ядки, пълнозърнести макарони, кафяв ориз. Въпреки, че с тях няма да заредите гликогеновите запаси както с бял ориз и картофи, можете да компенсирате това като добавите сол. Натрият в нея ще спомогне на мускулните клетки да абсорбират кръвната гклюкоза. Недостатъкът е, че по-този начин бихте задържали повече подкожна вода и релефа да се замаже малко, но този ефект е временен и е по-добре да качите малко извънклетъчна вода, отколкото подкожни мазнини.

Докато в периода на релф сте били в отрицателен калориен прием (приемали сте по-малко калории отколкото сте изразходвали), сега е противопоказно да се хвърляте веднага в основния период, характерен с положителен калориен прием. Преходният период се характеризира с енергиен баланс – приемате толкова калории, колкото изразходвате. Тази промяна може да направите по два начина – чрез намаляване на физическата активност или чрез увеличаване на енергоприема (чрез повишен прием на въглехидрати). Ние препоръчваме този баланс да се постигне чрез втория начин, тъй като ако сте любител, то почти със сигурност периода ви за релеф е бил през лятото. Дори на състезателите подготовката им е тогава, ако са избрали есенния състезателен сезон. В такъв случай трябва да се възползвате от годишния пик на тестостерона, който е септември-октомври и да го подсилите допълнително чрез прием на трибулус, цинк, магнезий, витамин Е и други стимулиращи го хранителни добавки. Приемът на достатъчно холестерол с храната също е важен, тъй като той се изпозлва за производството на тестостерона (химичните им структури са сходни). Не забравяйте и силовите тренировки в залата.

Стремете се да задържите постигнатата форма 3 месеца. Тогава тялото „приема” размера на клетките (в случая мастните) за „нормален” и се стреми да го запази. След тези 3 месеца вие много по-трудно бихте си върнали отново мазнините.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.