Културистите ни №1 на Балканите

В събота на 27 април Пловдив стана домакин на 22-то Балканското първенство по културизъм и фитнес. То се проведе в Палата номер 6 на територията на Международния Панаир Пловдив и прие националните отбори на страните от полуострова. Мъжките дисциплини бяха културизъм, класически културизъм, младежи, ветерани и най-новата – физик, а жените бяха разделени в следните – културизъм, боди фитнес, фитнес и бикини. Всяка дисциплина има своите специфични изисквания и начин на провеждане. Повечето дисциплини бяха в опън категория, с изключение на мъжките културизъм, класически културизъм и младежи, които бяха разделени в няколко категории, като е важно да отбележим че тези в класическия културизъм са по височина. Първенството се проведе в 2 тура – единия сутринта, другия следобед.

Като страна домакин, България имаше право на Б отбор, който обаче не участва в отборното класиране. Така от всички 78 участника, нашите състезатели бяха 37. Досега нашият национален отбор винаги се е връщал с купи и медали от балканските първенства, но този път бяхме свидетели на тотална доминация. И двете младежки категории бяха спечелени от родните културисти – Кристиан Павлов до 75 кг и Йовко Тихов над 75 кг, който е и световен шампион. В новата дисциплина физик, която промотира т.н. плажна форма, заслужено окупирахме челната тройка, както и в класическия културизъм до 175 см. В по-високата категория до 180 см се задоволихме само с 2-рото и 3-тото място, а в най-високата над 180 см не успяхме да се доберем до медалите.  При жените също спечелихме няколко сребърни и бронзови отличия, но никоя наша дама не успя да се окичи със златото.

Благоприятното тракийско време предвещаваше един чудесен уикенд и точно такъв се получи след втория тур на състезанието, когато националният отбор ни донесе нови титли във всичките 4 категории на мъжкия културизъм – Радослав Ангелов, шампион в кат. до 70 кг, Георги Йорданов до 80 кг, Атанас Николаев до 90 кг (който спечели и абсолютната титла) и  Георги Славов в кат. над 90 кг. Освен титлите, завоювахме и някои от медалите в тези категории.

Атрактивно волно съчетание изпълниха Николай Костадинов и Мая Пулийкса при смесените двойки и въпреки, че в своите категории и двамата взеха среброто, тук те демонстрираха хармония и синхрон с фигурите си и грабнаха златото.

Равносметката – 29 медала – 11 златни, 10 сребърни и  8 бронзови. Няколкостотинте зрители в залата от цялата страна определено останаха доволни от видяното.

От няколко седмици двукратния европейски и световен шампион Христомир Христов е новият ни национален треньор. Той нямаше достатъчно време да помогне на състезателите, тъй като квалификациите бяха едва седмица по-рано, но за Европейското първенство на 7-8 май в Молдова се надяваме да подобри тяхната форма и те отново да ни зарадват с нови титли и отличия.

Личния треньор на шампиона Атанас Николаев:

„Това Балканско първенство бе най-силното в последните години. За пръв път на такъв шампионат участват състезатели от 13 страни. Изключително съм доволен от титлата в абсолютната категория на Атанас Николаев, което е един успех, както за него, така и за клуба и за мен като треньор“ – заяви след състезанието д-р Данаил Генев.

ОТБОРНО КЛАСИРАНЕ :

1. България – 310 т.
2. Сърбия – 204 т.
3. Македония – 61 т.
4. Гърция – 56 т.
5. Румъния - 39 т.
6. Босна и Херцеговина – 39 т.
7. Словения – 33 т.

Comments are closed.