Мр.Олимпия 2012

Този уикенд премина и тазгодишното издание на най-престижното професионално състезание – Мр.Олимпия. То е върха в състезателния културизъм още от 1965-та година, когато се провежда за пръв път. Дотогава най-силното състезание беше Мр.Юнивърс (сегашното Световно първенство за аматьори). На няколко пъти в дългогодишната история на състезанието имаше шампиони, окупирали първото място за дълги години (Арнолд Шварценегер -7, Лий Хейни -8, Дориан Йейтс -6, Рони Колман -8). От 2006-та година стартира нов период, така да се каже, който много напомня на периода 1976-1984-та година, когато битката за първото място беше изключително оспорвана и победителите бяха различни почти всяка година.

В ерите на гореизброените културисти, беше донякъде безинтересно и предвидимо кой ще е шампион. В началото на този нов период, през 2006-та, Джей Кътлър спечели 2 титли, побеждавайки Рони Колман, най-великият културист на всички времена. После допусна загуба от Декстър Джаксън през 2008-ма, а 2009-та стана първият състезател на Мр.Олимпия, който си връща загубена титла, побеждавайки отново Декстър. И това не бе случайност, следващата година добави и 4-тата си статуетка Сендоу.

През последните 4 години, Фил Хийт успя да се издигне от петото, до първото място. Миналата година той се наложи над своя приятел и тренировъчен партньор – Джей Кътлър. Може да се каже, че ученика задмина учителя си. Сега и 2-мата са под ръководството на треньора Хани Рамбойд. Най-задавания въпрос последната една година беше ще успее ли да защити титлата си. Изненадващо Джей Кътлър заяви че няма да участва на Олимпия 2012 и вероятно ще се завърне отново през 2013. Той изкара доста години под сянката на Рони Колман, а това му коства най-малкото възрастта, така че едва ли може да се очаква да спечели Олимпия 2013, дори и да участва. Изненадващо беше и отстъплението на Виктор Мартинез, на който, поради пребиваването си в затвора (по имигрантски причини), не му достигна времето за подготовка.

И така, достатъчно предистория – време е за битка! Тазгодишните прогнози се свеждаха най-вече върху настоящия носител на титлата Фил Хийт и хищника Кай Грийн. Още на полуфиналите, по време на индивидуалните позирания, зрителите потвърдиха тези си очаквания, а по време на сравнителното позиране съдиите ги затвърдиха, извиквайки на първо сравнение двамата претенденти. Толкова близо бяха те един до друг, че бяха извикани да позират заедно още веднъж.

На следващия ден започнаха финалите. И двамата бяха подобрили вчерашната си форма, но като че ли Кай Грийн го беше направил по-добре. Тук отново имаше сравнително позиране между тях. Може да се каже, че на половината от 8-те задължителни пози, бяха равностойни, а на останалите – Фил. Може би Кай успя да спечели двоен бицепс в гръб. Въпреки че бяха сравнително равностойни, физиките им са коренно различни. Кай Грийн напомня на културистите от старите години – и по позиране и по късите форми на мускулите си, но разбира се много по-голям. Фил Хийт позираше много напрегнато, което беше в ярък контраст със спокойния позинг на Кай. Мускулите на Фил са по-издължени, обли и обемни. Тези по-плавни линии не позволяват да има, така да се каже, дупки между мускулите. Поради типичните за негрите по-горно захващане на прасците, това е може би единственото по-слабо място на Фил. При Кай обаче това не беше така. Той имаше по-добър прасец, но и видимо по-слаби рамена и трапец. Това си личеше изключително много на гръбните пози и най-мускулестата. На ръст и тегло са почти еднакви.

Масата и релефа и на двамата бяха безупречни. Затова решаваща роля имаха слабите места и детайлите. Личното предпочитание на съдиите също имаше значение, но обективно казано Фил беше по-добрият. Разликата в оценяването се състоеше само от няколко точки, но достатъчни да направят Фил Хийт отново шампион. Явно миналогодишната му победа не е била случайна.

Колкото до класиралия се на трето място Шон Родън, вероятно повечето от вас чуват това име за първи път. Теглото му от 100 кг на ръст 177 см ще ви се сторят малко, но физиката му доста напомня на Флекс Уилър и Декстър Джаксън – изключително балансиран и релефен състезател. Четвъртото място зае бившия Мр.Олимпия Декстър Джаксън, който макар да е на сцената на Мр.Олимпия още от далечната 1999 година, продължава да излиза в топ форма. Просто останалите конкуренти, в разцвета на силите си, се развиват с всяка изминала година. Все пак той си остава претендент номер 1 за предстоящата Мастър Олимпия за ветерани през ноември. Бранч Уорън, Денис Волф, Тони Фрийман и Джони Джаксън отново влезнаха в топ 10, както са правили и преди. Добър дебют, влизайки в десятката, направиха Евън Сентопани и Лионел Байеки. Поради новата система за квалификация за състезанието, тази година взеха участие само 19 атлета, докати миналата например бяха 24.

Отново се проведе и състезанието в лека категория, възобновена от 70-те и 80-те години, когато шампиона от нея и шампиона от тежката категория спореха за титлата Мр.Олимпия. Тогава неколкократно Франк Зейн спечелваше както леката, така и абсолютната категория. С развитието на спорта обаче неминуемо настъпват и изменения в правилника – тази година вече категорията беше до 212 либри (около 96 кг), а не както в миналото 200 и последните години (когато я включиха отново) 202 либри. Днес обаче победителят на Мр.Олимпия се излъчва само от тежката категория. Все пак финалистите в тежката категория са с тегло между 115 и 135 кг.

През 2008 (когато я включиха за пръв път отново) шампион стана Дейвид Хенри, участвал преди това при тежките. Следващите 3 години спечели Кевин Инглиш. Той обаче не взе участие тази година и така Флекс Левис, който се класира втори миналата година, успя да се наложи над Дейвид Хенри. Макар и с уникален гръб, Дейвид отстъпи пред балансираната физика на Левис. Третото място зае доскорошния аматьор Едуардо Кореа. Демонстрирайки типичния за аматьорите безупречен релеф, той остави на 4-то място Хосе Реймънд.

Тази година беше определен много по-голям бюджет за наградния фонд. Той беше разпределен между двете категории на мъжете и женските категории културизъм, фитнес, фигура (бодифитнес) и бикини. Това потвърждава за сетен път, че културизма продължава да се развива с неспирно темпо. Ако догодина в битката на титаните се включат и Виктор Мартинез и Джей Кътлър, то се очертава още по-зрелищно шоу отколкото тазгодишното. Сегашния брой на атлетите, носещи почетното звание, е 13, но нищо чудно след една година да станем свидетели и на 14-тия Мр.Олимпия в историята на най-великия спорт.

1. Фил Хийт –  $250,000
2. Кай Грийн – $100,000
3. Шон Родън- $75,000
4. Декстър Джаксън – $50,000
5. Бранч Уорън – $40,000
6. Денис Волф – $30,000
7. Тони Фрийман – $18,000
8. Евън Сентопани – $16,000
9. Джони Джаксън – $14,000
10. Лионел Байеки – $12,000

Пълни класирания на всички състезания Мр.Олимпия досега, можете да видите ТУК.

Comments are closed.