Какво трябва да знаем за прохормоните

Прохормони — прекурсори на същинските стероидни хормони. Произвеждат се от кората на надбъбречните жлези и имат действие по-слабо, но подобно на стероидните хормони. Част от тях се преработва в стероидни хормони, а другата действа самостоятелно.

Тъй като стероидите са забранение за употреба в състезателния спорт, прохормони започват да се произвеждат и от компаниите за хранителни добавки. Оказва се обаче, че страничните им ефекти са същите като тези на стероидите, но но и очаквания им анаболен ефект.

Най-често срещаните прохормони са андростенедионът, норандростенедионът и дехидроепиандростенедионът (DHEA). Всъщност DHEA не е точно прохормон, а вещество което се преработва в прохормон (андростенедион) и чак след това в хормон.

Полуживотът им в организма е изклщчително малък, което налага честия прием. Преработката на прохормоните в хормони се извършва в организма от ензими. Ензимите които имаме могат да се окажат недостатъчни, затова употребата на големи дози прохормони е безсмислена. Някои изследвания сочат, че едва 10-15% от приетите прохормони се преработват в тестостерон, а някои от тях като андростенедионът може да ароматизира и в женски полови хормони. Като силен андроген, андростенедионът също така понижава и нивата на „добрия” холестерол в кръвта, което от своя страна увелива риска от сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза. Тъй като се приемат орално, прохормоните натоварват и черния дроб. Затова след употребата им, се препоръчват хепатопротектори (след, а не по време на употребата им, тъй като това ще възпре преработката на част от прохормоните).

Прохормоните могат да увеличат нивата на тестостерон в кръвта не повече от 2 пъти средните, което се счита за природно нормално. За сравнение, ще отбележим, че приема на същински стероидни препарати надвишава тези нива 20 пъти.

В края на 2004 година прохормоните бяха забранени за продажба и употреба в САЩ. Единствено DHEA остана легално веществео, но пък ефектът му е изключително слаб.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.