Всичко за холестерола

Мазнините биват прости (наситени и ненаситени) и сложни. Сложните биват фосфолипиди и липопротеини (какъвто е холестеролът). Холестеролът (наричан понякога и холестерин) може да бъде:

- HDL-C – (High Density Lipoproteins – Cholesterol)
липоротеин с висока плътност (т.е. съдържат повече протеин). Образува се само при излишно високи нива на свободен холестерол в кръвта или по стените на кръвоносните съдове. Нарича се „добър”;

- LDL-C (Low Density Lipoproteins – Cholesterol )
липопротеин с ниска плътност (т.е. съдържат повече холестерин) – „лош”;

- VLDL-C (Very Low Density Lipoproteins – Cholesterol)
липопротеини с много ниска плътност.  Също „лош”.

Холестеролът няма мастни киселини, той е стероиден алкохол. Присъствието му е важно за синтеза на витамин D, мъжките и женски полови хормони, секрецията на жлъчка и разбира се клетъчните стени (участв в строежа на мембраната). Холестеринът бива:

В организма се съдържат 250 гр холестерол. От тях 12 гр са в кръвта (в 100 мл кръв имат 240 мг). Ако нивото му в кръвта се свали с 1%, то това ще намали риска от сърдечно-съдови забовлявани с цели 2%. При балансирана диета на всеки 1 000 kcal приема на холестерин трябва да бъде около 100 мг (толкова се съдържа в жълтъка на 1 голямо яйце). Когато нивата на „лошият” холестерол не надвишават повече от 4 пъти тези на „добрия”, то няма и риск от отлаганията му по стените на кръвоносните съдове. Тези натрупвания могат да предизвикат заболяване, наречено атеросклероза.

Дълбоко погрешно е да се заменят животинските мазнини в диетата с хидрогенирани (като обикновения маргаринът) такива, заради това, че последните не съдържали холестерол! Хидрогенираните мазнини съдържат високи нива наситени и транс-мастни киселини. Наситените мастни киселини увеличават размерите и намаляват плътността на LDL-C, което значително повишава риска от освобождаване на холестерола в кръвоносните съдове. Транс-мастните киселини блокират мембранните клетъчни рецептори за LDL-C, възпрепятстват неговото влизане в клетките и значително повишават риска за отлагане на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Категорично е доказано, че транс-мастните киселини значително повишават риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания и диабет тип II.

Естествените растителни (олио, зехтин) и животински (краве масло, говежда и овча лой, свинска мас) мазнини почти не съдържат транс-мастни киселини. Наситените мастни киселини в природните мазнини са балансирани с късоверижни и ненаситени такива в съотношения, които са полезни за човешкото здраве!

Съдържание на холестерол в кръвния серум, mmol/l
показател желателно гранично болестно
Общ холестерол < 5,2 5,2 – 6,5 > 6,5
LDL-C < 4,0 4,0 – 5,0 > 5,0
HDL-C > 1,0 1,0 – 0,9 < 0,9
LDL-C/HDL-C < 4,0 4,0 – 5,0 > 5,0
Съдържание на холестерол в някои храни – мг / 100 гр
Хранителен продукт Холестерол Хранителен продукт Холестерол
Прясно мляко 2% 6,7 Телешко месо (шол) 71,0
Прясно мляко 3% 10,0 Пиле, бяло месо (без кожа) 43,0
Кисело мляко 2% 6,7 Пиле, бяло месо (с кожа) 67,0
Кисело мляко 3% 12,0 Варена наденица 65,0
Обезмаслена извара 5,0 Шпеков салам 79,0
Краве сирене 70,0 Бяла риба (речна) 46,0
Кашкавал “Витоша” 100,0 Скумрия 55,0
Свинско филе (без кост) 65,0 Краве масло 230,0

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.