“Вълшебните” хранителни добавки

Напоследък се наложи практиката големите производители на хранителни добавки да панентоват едва ли не „магически” формули и да ги включват в своите продукти. Но какво реално представляват тези формули и различават ли се същественоо техните продукти от останалите на пазара? Най-често това предтренировъчни продукти, хормонални стимулатори или фат бърнери.

При предтренировъчните продукти, формулите всъщност са комбинация в различно съотношение на различни форми на всеизвестните ни стари познайници като креатин, глутамин, аргинин и въглехидрати от различен произход.

При хормоналните стимулатори формулите включват билки като трибулус, екдизон, сминдух за тестостерона и други билки за останалите важни за спорта хормони.

Фет бърнерите също съдържат голям набор от природни екстракти в различно съотношение като синефрин, йохимбин, кофеин и други.

За да се засили внушението, че тези формули са силно ефективни, производителите отбелязват на етикета само какво съдържат тези секретни формули, но не и съотношението между продуктите в тях. И все пак за тайна съставка не можем да говорим, тъй като това са хранителни добавки и за тях е наложително да описват на етикета всеки един елемент.

Твърдението на производителите, че специалната формула не се разкрива, за да не бъде използвана от друга компания е несериозно – със съвременното оборудване с което разполагат, всяка една формула може да бъде разкрита. Друг е въпроса, че бъдейки патентована, тя не може да бъде използвана от друг без разрешение.

Цената на тези продукти е висока и те не успяват да оправдаят очакванията. Подходящи са за любители, на които не им е удобно да пият по няколко вида различни таблетки и добавки няколко пъти дневно, а търсят продукт тип „всичко в едно”. Начинаещите, които нямат необходимите знания относно това как и в какви дози е добре да се комбинират различните добавки, също би следвало да се обърнат към този тип продукти. Сериозните билдери обаче гледат с недоверие към тях и се придържат към старите и доказани продукти.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.