Трябва ли да внимаваме с хранителните добавки ?

Приема на хранителни добавки е задължителен при редовно провеждани силови тренировки. Те подобряват възстановяването и засилват ефекта от тренировките. Но с кои добавки не трябва да прекаляваме и защо ще разберем в настоящата статия.

Протеиновите шейкове са вероятно най-масово използваните добавки заради тяхната универсалност – ползват се във всички периоди и цели, при пълноценно и непълноценно хранене. Трябва да знаем че само до 1/3 от препоръчителния дневен белтъчен прием трябва да е под формата на добавки (т.е. не повече от  100 гр). Прекаления прием на протеин натоварва бъбреците, тъй като неусвоеният протеин се изхвърля с урината. Това може да доведе до бъбречни заболявания, включително камъни в бъбреците.  Дори може да се получи натрупване на мазнини, защото някои аминокиселини могат да се превърнат в глюкоза и оттам в мазнини. Повишения прием на гейнърите и въглехидратните шейкове също може да имат такъв ефект, особено ако се консумират вечер.

Прекомерната употреба на креатин без задължителните почивки (20-30 дни) ще доведе до повишени нива на креатинин (отпадъчния продукт от креатина) и също да натовари бъбреците. От друга страна големите дози предизвикват задръжка на вода, високо кръвно налягане, главоболие и стомашен дискомфорт. Препоръчителната доза е 5 гр на прием 2-4 пъти дневно.

Някои термогенни фетбърнари  и предтренировъчни бустери съдържат кофеин, който във високи дози може да предизвика високо кръвно налягане, безсъние и превъзбуда.  Оптималната доза на кофеина е 200 мг. Аргинина в бустерите също може да доведе до главоболие. Не приемайте повече от 10 гр преди тренировка.

От приема на аминокиселини (включително Л-карнитин), трибулуса и водноразтворимите витамини (C, B) не можем да се притесняваме от странични действия и вреди.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.