Различните видове креатин

Отговорът на този въпрос е индивидуален и зависи най-вече от поставените ви цели.  На пазара се предлагат няколко форми на ка креатина, като всяка от тях си има своите предимства и недостатъци.

Първо да поясним какво представлява креатина и защо се използва. В тялото единствения източник на енергия е Аденозин Трифосфата (АТФ). Неговото изчерпване по време на работа е много бързо (няколко секунди). В зависимост от вида натоварване и режима на работа се включва една от 3-те системи за ресинтезиране на АТФ. Най-бързата е креатин фосфатната. Тя се включва при пределни натоварвания (като тези в тренировката с тежести). Тя е най-мощната (но и най-неикономична) енергийна система за ресинтез на АТФ. Другите 2 системи са анаеробната гликолиза аеробното разграждане на въглехидрати и мазнини. Приемайки креатин вие ще повишите своята сила, силова издръжливост и бързина. Т.е. вашата тренировка ще е по-пълноценна.

Бразилски научни изследвания наскоро доказаха, че приема на креатин повишава усвояването на глюкозата от мускулните клетки по начин, не засягащ инсулина. Предполага се, че това се дължи на повишен синтез на глюкозо-транспортния протеин GLUT4 в мускулите. Други вероятни фактори са повишената продукция на IGF-1 и нарастването на мускулните клетки (вследствие на което те абсорбират повече глюкоза).

Креатин монохидрат – той е най-известният и най-старият креатинов препарат. Характерното за него е, че се изисква период от 5-7 дни на зареждане на клетките (около 20 гр дневно на 4 приема), след което се продължава около месец с поддържаща доза от 5-10 гр. След това се налага преустановяване на приема за около 20-30 дни. В противен случай ефекта видимо ще се понижи. Може да предизвика стомашен дискомфорт. Стомашната киселина може да попречина пълното му усвояване, затова се препоръчва да се комбинира със сода бикарбонат и прости захари. Кофеина също пречи на усвояването му. При приема му се наблюдава повишена задръжка на вода. Т.е. той е най-ефективен за покачване на силата и мускулната маса, но не и в периода на изчистване от мазнините.

Креатин кре-алкалин – буферирана форма на креатина което го прави много по-добре усвоим от монохидрата. Не се неутрализира от кофеина и не е необходима фаза на зареждане. Идеален е за повишаване на силовата издръжливост и в периоди на изчистване от мазнините тъй като не задържа вода. Той няма да ви съдейства да изгорите мазнините, но ще ви помогне да запазите мускулната си маса и сила.

Креатин етил-естер –  друга форма на креатина с прибавена естерна група с цел по-пълното му усвояване. Подобно на алкалина, не предизвиква стомашен дискомфорт и задръжка на вода.

Креатин малат е сравнително стара форма.. Страничните ефекти са същите като на монохидрата, но по-слабо изразени (стомашен дискомфорт, задръжка на вода).  Дозата му е по-малка от тази на монохидрата, но по-голяма от на алкалина и етил-естера.

Предлагат се и креатинови матрици (най-вече в азотните бустери), които представляват микс от няколко вида креатин в по-малки дози. Това ще осигури почти сто процентово усвояване и действие.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.