Какво да ядем навън ?

Вероятно много от вас се чудят как да заместят пълноценното си хранене докато са на път, на работа или нямат време да си приготвят храната. Трябва да се има в предвид, че най-добрия начин е като се ориентирате към други храни, а не към хранителните добавки. Те са само „добавки” към храната. Приема на хранителните вещества трябва да става поне на 2/3 от твърда храна и само 1/3 от добавките. Протеиновите шейкове и гейнърите са бързоусвоими белтъчини и въглехидрати, предназначени предимно за след тренировка. Те ще ви доставят хранителни вещества само за около 30 минути, след което пак ще изпаднете в катаболно състояние.

За да си осигурите продължителна доставка на хранителни вещества трябва да изберете твърдата храна. Най-добрия избор са протеиновите барове, съдържащи комплексен протеин, бавноусвоими въглехидрати и полезни мазнини. Към тях може да добавите 50-100 гр ядки (орехи, бадеми, лешници, фъстъци, кашу), които са доста калорични и съдържат балансирано и белтъчини, и въглехидрати и мазнини. Ако се нуждаете от повечко въглехидрати (например сутрин или преди тренировка) заменете ядките с оризови блокчета. Те представляват сух пресован ориз под формата на бисквити. Те са доста обемни и засищащи глада. Изяждането на един пакет от 100 гр се равнява на 300 гр сварен ориз по хранителни стойности. Естественото вкуса далеч не е като добре сготвеното ястие, но нямате избор. Все пак се предлагат и такива с добавена царевица, кимон, шарена сол и други подправки.

Не е желателно да заменяте повече от 1 хранене дневно с шейкове и протеинови барове. Предварителното приготвяне на храната сутрин или предния ден ще ви осигури пълноценен хранителен режим на 100%.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.