Травми, получавани при силовите тренировки

За спортна травма се приема всяко травматично увреждане на организма получено при организирано занимание със спорт. Тежеста на травмата се определя от периода на отсъствие от пълноценни тренировки и състезания:

- леки травми – до 1 седмица до пълно възстановяване.  Тук влиза навяхването на ставата (дисторзия) – временно разместване на костта от ставната капсула.
- средни по тежест травми – 1-4 седмици отсъствие. Тук влиза изкълчването на ставата (луксация) – трайно разместване на костта от ставната капсула.
- тежки травми – отсъствие от пълноценни тренировки повече от 4 седмици. Тук влизат всички наранявания на нервките и разкъсванията на мускулите и сухожилията.

Според това кога е получена травмата:
- по време на тренировка (най-често при културистите)
- по време на състезание (най-често при трибойците)

Според засегнатите структури травмите биват:
а) травми на опорно-двигателния апарат
- на костите
- на мускулите и сухожилията
- на ставите
б) травми на вътрешни органи и сърдечно съдовата система
в) травми на нервната система
г) други

Най-често получваните наранявания при фитнес заниманията (бодибилдинг и силов трибой) са травмите на опорно-двигателния апарат и по конкретно – на мускулите, сухожилията и ставите. Счупванията са най-рядко срещаните травми, поради липсата на контакт, усукване и резки движения. Травмите на органите също не се срещат , докато едни от най-тежките травми – на нервната система се получват при прищипване на нервите и обикновено възстановяването от тях е няколко месеца. Ако до 1 година не се постигне възстановяване, то пълно такова не може да се очаква никога.

Ще разгледаме по-подробно най-честите травми по време на силовата тренировка – на мускулите и сухожилията.

Травми на мускулите:

- преразтягане – до 1-2 седмици възстановяване

- частично разкъсване – съпроводено е с вътремускулен кръвоизлив . Възстановяването е над 4 седмици, като след него е необходима рехабилитация от 2-3 седмици.

- пълно разкъсване на мускула – минимум 2 месеца възстановяване. Задължително е възстановяването на мускулната тъкан да стане хирургически, защото в противен случай разкъсаното място не зараства, а само се трупа съединителна тъкан и мускула остава нефункционален. Ако е сложен мускул (като квадрицепса) може да се срасне към другите глави и без хирургическа намеса, но няма да изглежда добре естетически. Първите мерки на долекарската помощ включват компресия и поставяне на лед за да се намали оттока.

Получават се при пределни натоварвания (над 90% от максимума) и най-често при трибойците, и то по време на състезания. Получват се и при културистите ако тренират по методика изискваща големи тежести или преди състезание когато организма и мускулите са с намалено съдържание на вода поради обезводняването из ползването на изсушаващи препарати (като станозолол и диуретици). Затова в предсъстезателния период се тренира с тежести около 60-80% от максимума,а в дните непосредствено преди състезанието се прекратяват изцяло тренировките.

Травми на сухожилията:

Сухожилията много рядко се разкъсват. Най-честата причина за техните травми са системните и постепенни пренапрежения.

- преразтягане (1-3 седмици възстановяване)
- частично разкъсване – обикновено се получава между мускула и сухожилието. Времето за възстанвояване е над 1 месец.
- пълно разкъсване – над 6 месеца възстановяващ период

Най-често се получават при рязко покачване на силата и силовата издръжливост (обикновено при използването на стероиди). Това се дължи на факта, че мускулите се адаптира ткъм натоварванията много по-бързо отколкото сухожилията и костите.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.