В битка с целулита

Целулитът е състояние, при което в резултат на намаляване еластичността и здравината на съединителнотъканните влакна между мастните клетки, последните се появяват по повърхността на кожата под формата на неравен, грапав релеф. Причините, които могат да доведат до деформиране и слабост на съединителната тъкан в областта на кожата, са многобройни. Най-често обаче става въпрос за нарушение в микроциркулацията, в резултат на което еластичните влакна губят гъвкавостта си и се отпускат, което дава възможност на мастните клетки да увеличат размера си и да се появят на кожната повърхност.

Обикновено мъжете не страдат от целулит тъй като устройството на техните подкожни мазнини се различава от това при жените. При жените септумът е перпендикулярен на повърхността на кожата. При мъжете клетъчните прегради се пресичат взаимно, оформяйки по този начин по-малки и многоъгълни клетъчни камери. Разликата в клетъчната форма, както и по-удебелената кожа при мъжете, ги прави слабо податливи на складиране на мазнини и клетъчни деформации. Най-често се образува в областта на бедрата, ханша и корема.

Причините за образуването на целулит са:

-Генетична предразположеност .

-Хормонален дисбаланс (най-често по време и след пубертета, по време на бременност). Най-вероятно за появата на целулит имат отношение следните хормони: инсулин, катехоламини (адреналин, норадреналин – повишават се при стресов начин на живот), хормоните на щитовидната жлеза, естроген, пролактин и др.

-Неправилно хранене, честите напълнявания и отслабвания.

-Липса на подходящия тип физически упражнения и заседнал начин на живот.

- Тютюнопушене – влошава кръвообръщението, еластичността на кожата и я състарява. Необходим е повишен прием на антиоксиданти (най-вече витамин C).

Понастояшем се смята, че лечението  на целулита е трикомпонентно:

- здравословно хранене
- редовни физически упражнения
- прилагането на специални антицелулитни процедури и продукти

Редовни физически упражнения:

Прилагането на физически упражнения атакува голяма част от причините, водещи до появата на целулита. От една страна те стимулират циркулацията в областта на кожата, а от друга подобряват еластичността и гъвкавостта на колагеновите влакна, с което предотвратяват образуването на целулитните подутини.

Най-подходящият спорт за борбата с целулита е плуването. Причината за това е, че при всяко движение водата оказва 60 пъти по-голямо съпротивление от въздуха. Освен това налягането на водата действа и като лимфодренаж. Друг подходящ спорт е фитнесът и най-вече стречинг упражненията, които основно подобряват еластичността на съединителната тъкан.

Въпреки че целулитът е вид подкожна мазнина, той не се влияе единствено от хранителния режим и физическото натоварване. Редовните тренировки тонизират мускулите, подобряват кръвообращението, но не въздействат пряко на целулита. Здравословната диета която е бедна на мазнини и богата на антиоксиданти и течности може да помогне за предотвратяване появата на целулит, но не може да редуцира този, който вече съществува.

Здравословно хранене:

Най-подходящите храни са ориза, рибата,  плодовете, зеленчуците, пилешкото. За салатите използвайте зехтин, вместо олио. Изключете маргарина, маслото и животинските мазнини, защото съдържат много наситени и транс мазнини, които сериозно влошават кръвообръщението.

Пиенето на много течности е ключово при борбата с целулита. Водата е естеествен пречиствател за организма и помага да се възстанови съединителната тъкън. Най-добре е течностите да са под формата на чай, като най-благоприятно въздействие оказват билките глухарче, троскот, градински лапад, листа от бяла бреза  и царевична коса, смесени в равни части.

Прилагане на специални антицелулитни процедури и продукти:

Антицелулитен масаж – Когато кожата е масажирана по подходящ начин, притокът на кръв към тъкъните се увеличава, а също и циркулацията на лимфата се ускорява. Резултатът е разбиване и превенция на целулита. Намаляването на целулита става видимо, когато проблемните зони започнат да стават по-малко издути и неравни. Може да се използва и ултразвук и вакуум масаж.

Различните кремове подобряват състоянието и еластичността на кожата като я подхранват с нужните вещества и минерали.

Не бива да се забравя обаче, че прилагането и на най-ефикасния антицелулитен крем, посещението и на най-качествените антицелулитни процедури нямат търсения ефект, ако не бъдат комбинирани с правилен начин на хранене и активна спортна дейност.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.