Има ли ефект употребата на вибриращи и затоплящи колани за отслабване?

От няколко години по телевизионните канали усилено се рекламират най-различни колани, създаващи или топлина или вибрации, като се твърди че употребата им ще доведе до така желаното понижаване на теглото и най-вече обиколките на талията и ханша.

Коремът определено е едно от местата, които явно са приоритет на организма за натрупване на мастни клетки, особено при жените. Това е така, тъй като тези мазнини ще предпазват плода от механични въздействия и ниски температури при бременност. След като това място е приоритет на организма за натрупване на мазнини, то ще бъде и приоритет при запазването им по време на диета с отрицателен калориен баланс. Първо ще трябва да се изгорят мазнините от другите части на тялото, и чак след това организмът ще прибегне до тези приоритетни депа.

Употребата на тези колани, които създават топлина и предизвикват изпотяване, довежда до временно изхвърляне на вода, която след това бързо се възстановява с изпиването само на 1-2 чаши вода. Положителния ефект на тези колани се изразява в друга посока:
Първо – за да се охлади организмът, той пуска в употреба неизползвани често капиляри по повърхността на кожата, за да може да се извършва топлообмен между кръвта и външната среда. Тази по-развита капилярна мрежа ще осигури по-лесен достъп на организма до тези мастни депа по време на продължителни физически натоварвания. И второ – организмът ще намали натрупването на мазнини в тази зона с цел топлоизолация.

Употребата на вибрационни колани също ще подобри кръвообръщението в тази облас, но е наивно да се смята, че леките мускулни контракции, които предизвикват тези вибрации ще доведат до изгаряне на мазнините и стягане на мускулатурата. Стягане може да се постигне само с тренировка с активното ни участие, а не пасивно.

Не се залъгвайте от добре изглеждащите модели – този от тях, който се появява най-често в реклами, не е кой да е, а именно Стан Маккой, финалист на Мистър Олимпия 202 lbs (до 92 кг) през последните 3 години.

И все пак тези уреди биха дали своя принос в съчетание с правилна диета и редовни физически занимания. За спортисти, които се възстановяват от тежки травми и нямат възможност нито да изпълняват физически упражнения, нито да им бъде направен тренировъчен масаж, употребата на тези уреди също е препоръчителна.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.