Истината за професионалните културисти

Вероятно много от вас когато отгърнат списание за културизъм се питат до колко са реални нещата написани за професионалистите и ще постигнете ли и вие същия ефект ако ги правите. В тази статия ще разгледаме едни от най-срещаните митове за професионалистите. Въпреки, че някои неща са верни, това не означава че ще подействат и при вас.

1.Професионалистите използват огромни тежести. Това, че на снимката се виждат 300 кг, не означава че това са реално използваните от тях тежести за даденото упражнение. Често подобни тежести се използват само за фотосесията. Културистите развиват целенасочено своята силова издръжливост, а не максималната сила. Те използват сравнително големи тежести, защото имат големи мускули, а не обратното. Съотношението на развитието на силата на мускула към неговата маса е 2 към 3. Тоест, ако мускула стане 3 пъти по голям, то неговата сила ще се повиши само 2 пъти. Ако използвате непосилни за вас тежести, освен че няма да имате положителен ефект, риска от травма е изключително висок.

2. Професионалистите не приемат въглехидрати в предсъстезателен период.
Има много изследвания доказващи, че пълното изключване на въглехидратите не само е безсмислено, но и ограничава горенето на мазнини. Това е така защото в цикъла на Кребс който описва аеробното разграждане на мазнини са включени и въглехидратите. Без въглехидрати не могат да се горят мазнини. Освен това мозъка се нуждае от 120 гр. глюкоза на денонощие за да функционира. Нервните клетки нямат митохондри и не могат да разграждат мазнини, т.е. за да си набави тези 120 гр глюкоза, тялото разгражда 120 гр белтъчини от мускулите или храната. Това би довело до загуба на мускулна маса и обеми.

3. Професионалистите разчитат на хранителните добавки. Истината е, че те разчитат предимно на храната за да си набавят нужните хранителни вещества. Като добавки те използват само най-основните и то в нормални дози. За един професионалист винаги по-добрия вариант е да изяде 250 гр. пилешка пържола, отколкото да изпие протеинов шейк. Някои професионалисти дори стават нощно време за да се хранят. Рядко има културист, който се храни под 6 пъти дневно, някои стигат и до 10. Те са професионалисти – т.е. това им е работата – да тренират, готвят, хранят се и почиват.

4. Професионалистите приемат изключително много полезни мазнини. Това е истина, но те компенсират калориите с много кардио – 2 до 3 пъти дневно до 1 час на кардио тренировка. Рядко се среща професионалист който да тренира веднъж дневно. Повечето тренират двуразово, дори триразово.

5. Професионалистите не използват стероиди. Разбира се, че използват. Те нямат допинг тест както е при аматьорите. Понякога се тестват само за диуретици, но тенденцията вече е да се обезводняват без тях, като някои дори не се обезводняват. Обезводняването може да подобри формата, но може и да я влоши. Повечето състезатели са готови още 3-4 седмици преди самото състезание, като така се изключва нуждата от рязко обезводняване. Колкото до стероидите – да изпозлват се, но не така познатите ви стероиди отпреди 50-60 години, а нови субстанции, повечето от които не се предлагат на открития пазар. Също така използват и редица други забранени медикаменти като растежен хормон, Т3, Т4, инсулин, IGF и др.

Много често тези и подобни твърдения се публикуват до снимките на даден професионалист, без реално те да се отнасят до него. В България особено внимание ще обърнем на интервютата с наши състезатели -  често те не казват истината такава каквато е. Например крият за приема на стероиди или растежен хормон, казват невярна информация относно обезводнителния процес, а дори и за тренировките и диетата. Правят го поради 2 причини. Първо, за да стане интервюто по-интересно (например публикуват по-различна диета или програма). И второ, за да не разкриват тайните на своя успех пред конкурентите си. Някои дори лъжат за състезанията и категориите в които ще вземат участие.

Дори и публикуваните твърдения да са истина, използването им няма непременно да доведе до успех. Професионалните тренировъчни програми са с много голям обем и честота, а това при вас ще доведе до претренирване. Както тренировъчните програми, така и хранителния режим трябва да са индивидуализирани към вашите особености. Ако нещо работи при един, това не означава че ще проработи и при друг. Професионалистите тренират от над 10 години, през които са разбрали кое работи при тях и кое не. Тренировъчните им програми и диети са на базата на многогодишни експерименти.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.