Витамин B12

Витамин В12 е необходим за поддържане на нормалното кръвообразуване в човешкото тяло. Той предпазва от анемия. При недостик на витамин В12 се потиска синтеза на ДНК и се развива макроцитна анемия, известна като пернициозна (злокачествена) анемия. Приема му засилва имунната защита на организма, която е подложена на голям стрес от силовите тренировки, към които са насочени възастановителните сили на организма. Той се съдържа в яйцата, млечните и месните продукти. Не се съдържа в растителните, което налага приемането му като добавка от вегатарианците, които не консумират и риба.

Поставянето на витамин B12 под форма на инжекции е доста болезнено. Най – често използваната анаболна комбинация е витамин B12, витамин C, витамин Е. Приемат се всеки ден в следната дозировка:

3000 mcg  витамин B12, 1000 mg. витамин C и 1000 mg. витамин Е

За да е максимален ефектът от употребата на B12, трябва допълнително да се приемат фолиева киселина и B комплекс. Трябва да знаете, че той няма директен анаболен ефект върху мускулите, но недостига му ще забави развитието ви. При балансирана и здравословна диета, нямате нужда от от допълнителен прием на витамин B 12.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.