Употребата на диуретици във фитнеса

Диуретиците са препарати, които повишават отделянето на вода от организма чрез урината. Някои от тях изхвълят само натрия от организма, но други изхвърлят и калия, което е крайно непрепоръчително, тъй като рискът от крампи ще се повиши значително. Употребата им в други спортове обикновено е с цел да се влезе в по-ниска теглова категория, като ако загубата на тегло е до 3%, това няма да се отрази негативно на спортното постижение. Ако дисциплината зависи пряко от относителната сила, то такава малка загуба на теглото би повлияло изключително благоприятно, особено при лекоатлетите скачачи и гимнастиците. При продължителни натоврвания обаче, постижението рязко се влошава – на 1 500 метра гладко бягане с 8 секунди, на 5 000 метра със 78 секунди, а на 10 000 метра – с цели 157 секунди. Това се дължи на страничните ефекти като замаяност вследствие на хипотония заради намаления обем на кръвта, влошена координация и терморегулация, крампи, сгъстяване на кръвта и сърдечна аритмия.

Употребата им за да се постигне по-естетичен вид от занимаващи се с фитнес, без да са състезатели често не е обосновано, тъй като ефектът от тях се запазва едва за ден-два, а след спиране на приема им се наблюдава обратен ефект – тялото освен, че си връща загубената вода, задържа още толкова, което освен до неестетичен вид, води и до здравословни проблеми като хипертония и увреждане на бъбреците.

Изхвърлянето на натрия и калия от мускулите, значително влошава мускулната контракция. За да се справим с този проблем, можем да приемем таблетки, съдържаши калий и магнезий. Лесно могат да се намерят в аптеките под името Паматон. С тях обаче не трябва да се прекалява, тъй като магнезият ще доведе до отслабване на мускулния тонус и „омекване” на мускулатурата, а калият в големи дози е вреден за сърцето.

Ако ви се налага да влезете бързо във форма, не използвайте диуретици, а посетете сауна. С нея обаче също не трябва да се прекалява, тъй като освен вредните соли, тялото ще изхвърли и полезните. Загубата на тегло не трябва да бъде повече от 5%, тъй като целта е да се изхвърли само извънклетъчната междуклетъчна вода, а да се запази вътреклетъчната и тази в кръвната плазма.

Естествените природни диуретици, които ще ни помогнат да се справим с излишната вода в организма ни в рамките на разумното са екстрактът от кора на бяла бреза, мечо грозде, глухарче, златник, хвойна, червена боровинка, зелен чай. Трибулусът също притежава известен слаб диуретичен ефект. Витамин B6 в големи дози пък е доста силен диуретик. Храните с диуретично действие се цвеклото, магданозът, аспержите и овесените ядки. Овесът съдържа естествено съединение, наречено силициев двуокис, които изпълняват функцията на диуретик за човешкото тяло.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.