DNP, T3, T4, Ефедрин, Кленбутерол – приложения и ефикасност

В тази статия ще опишем кратко и ясно начина на действие и ефикасността на тези мощни суплементи за изчистване от телесните мазнини и постигане на остър релеф. Няма да забравим и евентуалните рискове които носят със себе си.

АТФ е енергийното гориво, което е нужно за протичане на всички биохимични реакции в човешкото тяло. Без АТФ клетките не биха могли да функционират. Калориите, които човек поема, не се изгарят директно, а се превръщат в АТФ. DNP въздейства именно върху процеса на образуване на АТФ, като го прави неефективен. При приема на препарата потенциалната енергия от приема на калории не се преобразува в необходимото гориво (АТФ), а в топлина. Като последица от това нивата на АТФ спадат, а клетките на тялото се стремят да запълнят липсата и започват да разграждат мазнини. Тъй като човешкият организъм не може да изгради приспособимост към DNP, тялото търси свои начини да се сдобие с нужното му ниво АТФ. Налице е ефектът от аеробната тренировка, но много по-мощен и неограничен във времето. Тъй като DNP прави невъзможно горенето на въглехидрати, няма нужда да ограничавате приема им. Но и да не са много, тъй като това ще засили усещането за топлина. Оптималните дози са от 200 до 600 мг дневно разделени на няколко приема  за период не по-дълъг от 1 месец. Задължително е да приемате магнезий, глицерол, витамин C, както и да пиете поне по 4-5 литра хладка вода на ден. Един от страничните му ефекти е задръжката на вода, така че ако сте състезатели го спрете поне 1 седмица преди деня на състезанието. Препоръчително е, ако е възможно, да се приема препарата в по-хладните сезони, тъй като употребата му води до повишаване на телесната температура и усещане за изтощителна горещина. Ефекта на DNP е изключително мощен и в някои случаи може да доведе до загуба на 400 гр мазнини дневно. Не се препоръчва тренировките да са много интензивни, както и правенето на кардио. Обикновено ефекта си проличава след приема му, когато се изхвърли задържаната вода.

Т3 (трийодотиронин) и Т4 (тетрайодотиронин или л-тироксин) са тироидни хормони произвеждани от щитовидната жлеза, които са главните регулатори на обмяната на веществата (метаболизма). Т4 е 10 пъти по-слабо активен от Т3. Неговата роля е друга. 70% от Т3 се получава като се синтезира от Т4. Обикновено двата препарата се приемат в комбинация, за да не се подтисне собственото производство на Т3. Приема се ограничава до месец, като дозата на Т3 се вдига пирамидално от 25 до 100 мкг и обратно, а Т4 се приема по 50-100 мк дневно. Лошото при тези препарати е, че ако не приемате достатъчно белтъчини с храната и като добавка, може да загубите и мускулна маса, освен мазнини. Продължителното му използване е изключително опасно.

Ефедрина спада към групата на стимулаторите, подобни на адреналина. Освен психическа сила, той увеличава продукцията и на трите енергийни системи (креатин фосфатната, лактатната и аеробната). Чрез активиране на симпатиковия дял на Вегетативната нервна система увеличава мускулната контракция, ударния обем на сърцето и разширява дихателните пътища. Така вие ще тренирате по-интензивно с по-голяма доставка на кислород. Няма смисъл да го ползвате в почивни дни, тъй като той няма изразен термогенен ефект. Но в комбинация с интензивна кардио тренировка, ефектът му върху изгарянето на мазнините е доста силен. Приема се 30 мин преди тренировката, като освен описаните ефекти, ще доведе и до увеличаване на силата. Може да предизвика  нервно напрежение, главоболие, аритмия, безсъние и др. Не е препоръчително да превишавате доза от 100 мг.

Кленбутерола е бета-2-агонист и се използва за лечение на астма. Освен психична сила като при ефедрина, той значително разширява дихателните пътища и засилва термогенезата и повишава капацитета на аеробната енергийна система. Това го прави изключително ефикасен при горене на мазнините, дори не само по време на тренировката. Също така има и анаболен ефект върху мускулатурата. Определянето на дозата става индивидуално, като обикновено 0,04-0,10 мг са най-ефективни. Приема се сутрин и преди тренировка. Действието му продължава до 6 часа, като пика е на 2-рия. Освен страничните действия на ефедрина, може до доведе и до мускулни крампи, затова увеличете приема на калий и магнезий. Те се съдържат в диетичната сол (калиева), кайсиите, бананите и доматите. Действието му е по-продължително от това на ефедрина и определено кленбутерола е по-ефикасен когато целите изгаряне на мазнините.Освен това  е и по-безопасния суплемент от двата.

Трябва да знаете че всички тези суплементи са включени в допинг листата и ако ги използвате, рискувате пробата ви на допинг теста да се окаже положителна.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.