Как да се справим с мускулната треска ?

Със сигурност всеки от вас който тренира с тежести във фитнес залата е изпитал неприятното чувство на болката от мускулната треска. В настоящата статия ще обясним на какво се дължи тя, има ли начин да я намалим и как ще повлияе това върху мускулния растеж.

До скоро се смяташе, че единствения причинител на мускулната треска е млечната киселина (лактат), която се получава при анаеробното разграждане на глюкозата. Целта на производството на лактат е да се регенерира никотинамидадениннуклеотид (NAD+), необходим за анаеробната гликолиза и по този начин да позволи производството на аденозинтрифосфат (ATФ) да продължи. Но за да се натрупа лактат, е необходимо натоварването да продължи над 2 минути. Защо тогава получаваме мускулна треска, след като работните серии в силовата тренировка са с продължителност до 20 секунди. Отговорът е, че в този случай мускулната треска не се дължи на натрупания лактат, а на микро разкъсванията на мускулната тъкан и последвалите ги възпалителни процеси.

Извършвайки мускулни съкращения в концентричен и плиометричен режим, оказаното съпротивление от тежестта причинява микро травми и разкъсвания в мускулната ви тъкан. Но болката от мускулната треска не се дължи пряко на тези микро разкъсвания на мускулните фибри, а възпалителните процеси които започват да се образуват след известно време. Именно затова получавате мускулна не веднага след тренировката, а на следващия ден.

Как да я избегнем ? Колкото повече хранителни вещества (предимно белтъчини и аминокиселини) осигурявате на организма си, толкова по-бързо мускула ще се възстанови и болката ще отмине. Има и друг, по-лесен и бърз начин – аспирина и другите противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства. Лошото при тях е, че елиминирайки болката която достига до мозъка, се елиминира и последствието от нея, а именно стартиране на локалните възстановителни и свръх възстановителни процеси в мускула. Т.е. се ограничава растежа на мускула.

Но когато мускулната треска е причинена от продължително натоварвания (бягане, плуване, колоездене и др.) можем да забавим или премахнем натрупването на лактат, като приемем алкални соли преди тренировка. Това ще доведе и до повишена издръжливост.

Не се плашете от мускулната треска, защото тя е индикация за добре натоварен мускул. Колкото повече е било натоварването, толкова повече са и микротравмите в мускула, толкова по-изразена ще е и мускулната треска.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.