Какво трябва да знаем за естрогеновите блокери ?

Естрогенните блокери обикновено се приемат от билдерите за следните цели – предпазване от развитие на гинекомастия, задръжка на извънклетъчна вода и стимулиране на производството на тестостерон след употребата на анаболни стериди. При здрави мъже дневната продукция на тестостерон от тестисите е еквивалентна на 5-8 мг. Стандартните дози андрогенно-анаболни стероидите, които се прилагат за спортни цели са 1 000 мг седмично или това прави по 143 мг на ден. Тоест външно се приемат стероиди в 20 пъти по-големи количества, от тези произвеждани в тялото. Като отговор на този стрес, тялото превръща част от тези мъжки хормони в женски и преустановява собственото си производство на тестостерон.

По време на стероидния цикъл, основна цел е да се избегне развитието на гинекомастия (увеличава на мастната тъкан около зърната на гърдите). Този риск съществува, тъй като повечето от стероидите имат свойството, чрез ензима ароматаза да се превърнат от мъжки в женски хормони. Когато приемаме анаболни стероиди, важно е да знаем дали те са способни да се превърнат в женски хормони. За дериватите на дихидротестостерона например този процес е невъзможен, но пък те потискат в по-голяма степен ендогенния тестостерон. Други препарати като анадрол, също не ароматизират, но пък проявяват активност както към андрогенните рецептори, така и към естрогеновите.  Затова и не винаги инхибиторите на ензима ароматаза като аримидекс са най-подходящия вариант.  На помощ идват естрогенните блокери (медикаменти помагащи лечението на рак на гърдата при жени). Такива са тамоксифенът и кломифенът. Естрогенните блокери представляват синтетични естрогени, които се свръзват с рецепторите на естроген в млечните жлези, но без да проявяват активност и по този начин блокират достъпа на истинския естроген до тях.

Повишеното количество на естрогени в организма води и до задръжка на излишна извънклетъчна вода, което придава на тялото неестетичен вид. Друг плюс на употребата на тамоксифен е, че води до увеличаване на нивото на „добрия” холестерин, а увеличаване на нивото му над нивото на „лошия” такъв значително понижава риска от сърдечно съдови заболявания. А именно анаболните стероиди повишават значително този риск.

Имайте в предвид, че тамоксифенът проявява активност към естрогенните рецептори в мускулните клетки. Естрогенът има свойството да предпазва мускулите от микротравми, което е добре за другите спортове, но не и за културизма – за да се натоварите адекватно по време на тренировките, ще трябва да увеличите натоварването. Освен това, той проявява активност и в черния дроб, което възпрепятства производството на IGF-1 (инсулино-подобен фактор на растежа) от HGH (хормон на растежа). А както е известно, IGF-1 е от особена важност за мускулния растеж.

След стероидния цикъл, нивата на тестостерон в кръвта падат по-ниско, отколкото преди употребата на анаболните стероиди. За да се възобнови неговото производство от тестисите, е наложителна употребата на естрогенни блокери в следстероидната терапия. Изследвания сочат, че 10 дневната употреба на 20 мг тамоксифен или 150 мг кломифен води до увеличаване на тестостерона с 40%. За сравнение, 5 дневен преим на 1 000 мг трибулус води до увеличаване на тестостерона с 30%.

Тамоксифен срещу кломифен?
Лутенизиращия хормон (ЛХ) е в пряка връзка с производството на тестостерон. Нивото му на производство от хипофизата пък зависи от това, колко е чувствителна към Ганадотропин-освобождаващият фактор (GnRH) – хормон, отделян от хипоталамуса.  Кломифенът увеличава нивото на ЛХ, но само в указания десетдневен период. В същото време, макар и незначително, все пак понижава чувствителността на хипофизата към гонадотропина, което  в случай на по-продължителна употреба води до снижаване на нивото на ЛХ.
Тамоксифенът пък увеличава чувствителността на хипофиза към гонадотропина, и продължителната му  употребата му  (6 седмици) води до увеличение на нивото на ЛХ на 72%, което от своя страна повишава нивото на тестостерон на 83%. От написаното по-горе става ясно, че тамоксифенът е по-добрият вариант.

Ако пък не желаете да употребявате естрогенни блокери, имайте в предвид следното изследване. Употребата на стероида нандролон деканоат за 4 седмици, в доза 200 мг/седмично води до понижаване на собствения тестостерон само с 20%. Освен това ароматизацията му е слаба, преобразува се в по-слабо активни норестрогени.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.