Как да се храним като културисти здравословно

Вероятно много от вас се питат дали елитните културисти се хранят здравословно и кои са най-предпочитаните от тях храни и могат ли те да бъдат използвани от вас. Отговорът на първия въпрос е да, елитните културисти се хранят изключително здравословно. Всъщност разликата между здравословното хранене и това на културистите е главно в количествата, както и в повечето месо.

По-големите количества при елитните културисти се дължат на няколко причини. Първата е тяхното свръх тегло, което е около 110-140 кг. Друга причина е техния огромен енергоразход по време на тренировките, които по някога са 2 или 3 дневно.

Колкото до самите храни – те се хранят предимно с месо, риба, яйчни белтъци (богати на протеини), ориз, картофи, овесени ядки (богати на въглехидрати)и много зеленчуци богати на фибри, витамини и минерали), както и ядки и зехтин (богати на омега 3 мастни киселини) – т.е. храни които се препоръчват при здравословен хранителен режим.

Но докато за здравословно хранене се препоръчва да се яде месо веднъж дневно, културистите ядат месо поне 3 пъти дневно. Ако се препоръчва да се консумира риба веднъж седмично, то културистите се хранят с нея всеки ден.  Противоречиво се отнасят обаче към млечните продукти – доста културисти ги избягват заради съдържащите се в тях лактоза и наситени мазнини. Но за да поддържате здравето си се препоръчва да ги включите в диетата си. Изберете ниско маслените млека и изварата.

Колкото до течностите – препоръчват се 2 литра вода дневно, докато културистите изпиват поне 4-5 литра дневно. И в двата случая газираните напитки и тези с добавена захар са забранени. Забранените и в двата случая храни са пържените, белият хляб и тестените изделия, тлъстите меса, а вместо сладкарски изделия се препоръчват пресни и сушени плодове, мед и кафява захар.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.