Можем ли да постигнем релеф само с плуване ?

Плуването е един чудесен избор за физическо занимание, но не винаги е подходящо за нашите цели. Особено когато тази цел е постигане на релефно тяло. Плуването е сравнително високо интензивна физическа дейност, а за да изгаряме телесните мазнини натоварването трябва да бъде средно по интензивност.  Когато интензивността на натоврването не отговаря на способността на организма да усвоява кислород, той превключва системата си от аеробно осигуряване на енергия към анаеробно. Мазнините могат да се ползват като енергия само чрез аеробната система – цикъла на Кребс. Затова когато натоварването е прекалено голямо, организма не може да усвои достатъчно кислород, а без него мазнините не могат да бъдат окислени в мускулите.

Най-лесния начин за следене на интензивността на натоварването е по пулсовата честота. Колкото по-висока е тя, това означава че сърцето се стреми да достави повече кислород (като бие по-често).  Границите на пулсовата честота когато осигуряването на енергия е аеробно, зависят от възраста и пулса в покой, но в повечето случаи е от 110 до 140 уд./мин.
За да се поддържат тези граници на пулсовата честота, трябва да се плува в бавно темпо и голяма продължителност – 30-45 мин.

Друг минус на плуването е, че при повечето стилове (освен бруст) по-голямата двигателна мощност се извършва от ръцете. А те сравнено с краката са малка мускулна група с нисък енергоразход. Освен това в тях преобладават белите мускулни влакна, които са бързо уморяеми и без наличие на митохондрии, в които да се окисляват мазнините.

Студената вода би стимулирала натрупването на  подкожни мазнини с цел терморегулация, а те много по-трудно биха се изгорили отколкото тези, натрупани с цел енергийни запаси. Плуването определено ще доведе до хармонично развитие на мускулите и изчистено тяло, но не и релефно. Това би било възможно само ако плуването е като допълнение към фитнес тренировките и правилното хранене, но не и ако се използва самостоятелно.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.