Защо жените не трябва да използват стероиди

Всички анаболни стероиди са деривати на мъжкия полов хормон тестостерон. Той има две действия – анаболни и андрогенни. Анаболните свойства са изграждащите, които повлияват на мускулната тъкан. А андрогенните свойства повлияват вторичните мъжки полови белези като снижаване (удебеляване) на гласа, окосмяване по лицето и тялото, оплешивяване. Всеки стероид има и двете действия, като съотношението между тях определят до каква степен едните и другите могат да се изразят. Повечето стероиди са със занижени андрогенни действия за да се избегнат страничните ефекти, като в същото време са с повишен анаболен ефект.

Приемът в малки дози на слабо андрогенен стероид като оксандролона (по известен като анавар) може и да не доведе до появата на странични действия и въпреки това да има положителен анаболен ефект върху мускулатурата.

Въпреки ниските дози и използването на слабо андрогенни стероиди, все пак внасянето на тези хормони отвън би нарушило хормоналния баланс и оттам да се повлияе на нивата и на други хормони – най-често женските полови хормони естроген и прогестерон, както и на инсулина. Този дисбаланс освен по-горе посочените странични ефекти, може да доведе и до акне, агресивност, уголемяване на външните полови белези, понижаване на либидото.

Добре е да разгледаме и други често употребявани  хормонали препарати – антиестрогените. При мъжете да се използват за превенция страничните ефекти от преобразуването част от стероидите в естроген. Някои жени ги използват за да понижат нивата на женския си полов хормон с цел да се намалят телесните мазнини и задръжката на вода. Както знаем именно естрогена е виновен е по-лесното натрупване на мазнини при жените. Освен това, естрогена предпазва мускулната тъкан от микротравми, като по този начин мускулите не могат да се натоварят достатъчно. След като няма оптимално разрушаване на мускулната тъкан по време на тренировка, не би последвало и възстановяване и растеж. Но намаляването на естрогена в женския организъм ще доведе до нарушения в месечни цикъл, които в някои случаи може да бъдат безвъзвратни.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.