Влияят ли стероидите на либидото ?

Приемайки анаболни стероиди, вие вкарвате отвън мъжкия полов хормон тестостерон и негови деривати. В отговор на тези завишени нива, организма намалява или спира собственото му производство от тестисите. Това неименуемо ще доведе до спад в либодото. За да се избегне този нежелан ефект, е необходимо поне един от приеманите стероиди да е със силно изразен андрогенен ефект (като тестостерона и тренболона). Приема на тези препарати по време на стероидния цикъл ще ви гарантира високо либидо.

Но спрете ли стероидния цикъл се получава дефицит на андрогенни хормони, тъй като и половата система е спряла да ги произвежда, а това ще доведе и до спад в либидото. Докато да се възстанови напълно функцията на тази система и производството на нормални нива тестостерон ще минат месеци. Разбира се има значение какви препарати и дози са приемани, но в най-голяма степен зависи от продължителността на стероидния цикъл. За да забързате възстановяването и за да не усетите заниженото либидо е необходимо да приемате следните медикаменти:
- продължете антиестрогените (тамоксифен, нолвадекс, провирон) до 2-3 седмици след цикъла. Така ще понижите нивата на естроген, което ще доведе до увеличение на тестостерона, тъй като в мъжкия организъм естрогена се произвежда от тестостерона чрез ензима ароматаза (процеса се нарича ароматизиция). В отговор на намаления естроген организма започва да произвежда повече тестостерон.

- започнете прием на клостил бегит (кломид) по 100 мг първата седмица и по 50 мг следващите две
- ако се налага включете прегнил през първата седмица на от възстановяването – 2-3 приема през 3 дни по 1500-5000 единици. Прегнила има мощен, но краткотраен ефект и самостоятелното му използване не би довело до положителен ефект. Освен това той е необходим само след тежък цикъл или по време на продължителен такъв, за да не спре изцяло функцията на тестисите

Имайте в предвид, че инжекционните стероиди продължат да действат още 1-2 седмици от последното им поставяне (в зависимост от естера), така че следва терапията за възстановяване на тестостерона да се започне 1-2 седмици по-късно. В противен случай тя не би била ефективна.

Задължителните суплементи които трябва да приемате след стероиден цикъл ако искате да възстановите половата си система и да запазите постигнатите резултати са суплементите които  стимулират собственото производство на тестостерона. Това са добавките съдържащи билки като трибулус, екдизон и други. Елементите нужни за производството на тестостерона са цинка,магнезия (ZMA), витамин Е и холестерола от който се произвежда тестостерона. Добър избор са и омега-мастните киселини. На пазара се предлагат и витамини и минерали специално пригодени за мъжкия организъм. Добавяйки антиестрогени, ще понижите нивата на естроген, което ще доведе до увеличение на тестостерона, тъй като в мъжкия организъм естрогена се произвежда от тестостерона чрез ензима армотаза (процеса се нарича ароматизиция).

Освен промяната в суплементите ви съветваме да промените и храненето и тренировките си – включете повече риба и ядки които съдържат полезни мазнини и витамин Е. Намалете обема на тренировките си с около 20% от общия брой серии и включете силови серии на лежанката, клека и мъртвата тяга с малък брой повторения – 2-3, което ще стимулира производството на тестостерон.

След приключване на терапията след цикъла, може да си направите кръвни изследвания за да проследите нивата си на тестостерон. Нормалните граници са от 8 до 26 mmol/l.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.