Допинга в културизма

Веротно много то вас са се питали употребят ли професионалните културисти допинг и в какви количества. Истината е, че да, употребяват. А колкото до количеството това зависи от самия състезател и треньора му. Все пак дозите които приемат не са по-големи от дозите, приемани от аматьорите. Разликата е, че професионалистите разчитат не толкова на големите дози, колкото на комбинацията от няколкото препарата.

Хормоните в тялото са в определен баланс и внасянето само на един от тях външно би разстроило този баланс, което не би довело до положителни резултати, а само до странични ефекти и вреда. За да се постигне оптимално съотношение на хормоните за да работят положително в организма. Задължителните хормони които приемат професионалните билдери са:

- полови хормони (анаболни стероиди)
- антиестрогени
- растежен хормон
- инсулин
- инсулино подобен фактор (IGF)
- тироидни хормони (Т3 и Т4)
- диуретични хормони

Към тях могат да се добави и друг допинг, който не е хормонален, като кленбутерол, ефедрин, DNP, генни инхибитори и други.

Стероидите приемани от професионалистите са в комбинация от едновременен прием на 3-4 препарата, които често се сменят за да се избегне привикването към тях. Трябва да има задължително както инжекционни препарати, така и орални. Обикновено професионалистите наблягат на тестостерона, като седмичната му доза е около 2000 мг, а към него добавят още около 1000 мг други стероиди.  За да се избегне ароматизацията и следващите я странични ефекти се използват и значителни количества антиестрогени, като се приемат едновременно 2 вида – блокери на рецепторите и ароматазни инхибитори.

Дозата на растежния хормон е 8-12 единици дневно, разпределени на 2 приема, като се взима целогодишно, за разлика от стероидите, от които се правят кратки почивки. Инсулина се приема около 5 единици със всяко хранене, а IGF след тренировка.

В голяма степен се разчита на тироидните хормони Т3 и Т4, които са главните хормони отговарящи за обмяната на веществата. Значителният им прием от 50-150 мкг дневно гарантират усвояването на храната на 100% и възстановяването от тренировките. Освен това, те спомагат за острия релеф и поддържането на добра форма в основен период.

Колкото до диуретичните хормон – все по-малко се използват в днешно време от професионалистите, защото освен опасни, те могат и да влошат значително формата ако не се използват правилно.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.