Как да започнем основния период

Безспорно правилното хранене е пряко свързано с така желания прогрес. В период на покачване на телесна маса, приеманите калории трябва да са повече от изразходваната енергия. А както знаем, силовата тренировка изразходва значително количество енергия (около 1000 kcal). Например ако дневния ви енергоразход включително тренировката е 3000 kcal, то вие трябва да приемате около 4000 за да покачвате теглото си с 0,5-1 кг седмично. Личния си дневен енергоразход може да пресметнете по следната формула:

теглото(кг)*10 + ръста(см)*6,25 – възрастта(г)*4,9 и получения резултат умножите по коефициент от 1,1 до 1,9 спрямо физическата ви активност.


Калориите които ще приемате трябва в по-голямата си част да са от храната и в по-малката си част с хранителните добавки. За да сте сигурни че ще се справяте с огромните количества храна трябва да я разделите най-малко на 5 хранения през 3 часа. Това ще доведе до сравнително нормални отделни порции. За да не пълните излишно стомаха си, трябва да приемате пълноценна храна като месо, риба, яйца, извара, ядки, ориз, картофи, варива. Добавяйте зехтин към зеленчуците си, който освен полезни мастни киселини ще ви донесе и допълнителни калории. За да се храносмила храната бързо (за  3 часа до следващото хранене) избягвайте пържените храни и тлъстите меса. Имайте впредвид че рибата се усвоява напълно за 5 часа, пилешкото месо за 7, а телешкото за 24.

Приготвяйте храната си печена, варена, задушена, на скара или на тефлон.  Пийте 3-5 литра вода дневно която ще помогне храносмилането. За всеки 100 гр белтъчини или въглехидрати е необходим 1 литър вода. Освен вода, течностите може да са и прясно мляко или натурални сокове които ще ви доставят калории, но внимавайте да не са с добавена захар, защото това ще доведе до излишно натрупване на телесни мазнини. Забравете и за газираните напитки, тъй като те само ще влошат храносмилането ви.

Отначало започнете като добавите само 1 хранене към сегашния си брой и постепенно ги увеличете до 5-8. Нощно време може да ставате да приемате протеинови шейкове които ще доставят така ценните хранителни вещества необходими в периода на възстановяването и растежа. В аптечната мрежа може да намерите най-различни храносмилателни ензими, които ще спомогнат усвояването на храната. Предлагат се и комплексни, включващи всички нужни ензими за усвояването на всички хранителни вещества.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.