За храненето непосредствено преди сцената

За тези от вас, които се състезават или са решили да се състезават, вече би трябвало да са наясно, че храненето в последните дни преди състезанието е от изключителна важност. В тази статия ще разгледаме по-специално последните храненето след кантара и непосредствено преди излизането на сцената.

Първо трябва да се погледнат внимателно разписанието за претеглянето на кантара (и въобще дали той е в същия ден или както често се случва – ден по-рано) и часът за явяване на сцената за съответната категория.

Ако кантарът е ден по-рано, просто продължете с въглехидратното зареждане – бавно усвоими комплексни въглехидрати, най-подходящи са картофите и ориза (за засилване на обезводнителния процес вместо варения ориз е по-добре да се спрете на сухите оризови блокчета – rice cakes).  В случай, че влизането Ви в категория е било под въпрос и до кантара не сте зареждали гликогеновите си запаси, Ви препоръчваме както да увеличите количествата, така и да замените картофите със сладки такива и да добавите стафиди – стафидите имат високо съдържание на глюкоза, която освен, че се усвоява бързо, има и висок гликемичен индекс, т.е. стимулира отделянето на хормона инсулин от задстомашната жлеза (панкреаса), който от своя страна повишава синтеза на гликоген в мускулите. Това ще направи мускулите Ви да изглеждат пълни и плътни, а не плоски. Сведете приема на сол в последните дни преди състезанието до минимум.

Ако кантарът е в деня на състезанието, то в никакъв случай не се опитвайте да влезете в категория за сметка на въглехидратното зареждане. Времето от кантара до самото състезание ще бъде прекалено малко дори за пълното усвояване на приетата храна, какво остава за попълването на гликогеновите запаси.

Преди да излезете на сцената, избягвайте да приемате излишни количества вода и храна – това не само ще издуе неестетично стомаха Ви, но и ще Ви причинят сериозен дискомфорт при позирането. Друга важна причина да не прекалявате с храната е, че повишеното кръвоснабдяването на стомаха и червата ще понижи притока на кръв към мускулите. И без това при обезводненото Ви състояние  кръвта е с намален обем (и по-специално съдържанието на кръвна плазма). За да компенсирате този негативен ефект, ще трябва да поработите повече с тежестите непосредствено преди сцената, което пък от своя страна може да изчерпа гликогеновите запаси.

И така, в минутите преди сцената пийте умерено количество вода на интервали (на 10 мин по 150 мл, по-големите количества няма да могат да бъдат обслужени от каналите на стомаха и вместо да преминат в червата ще останат в него). Водата ще навлезе директно в кръвта и така ще „напомпате” по-лесно мускулите си с кръв. Приемът на малко количество алкохол (не повече от 50 гр концентрат), освен че ще подобри кръвонапълването на мускулите, ще ви освободи от предстартовата треска. Като храна може да приемете в малки количества нещо солено и люто (например чипс), това също ще подобри венозния Ви вид. И разбира се не забравяйте задължителните за целта хранителни добавки – глицерол, аргинин, орнитин и специализираните азотни бустери приети непосредствено преди загрявката.

След състезанието не се нахвърляйте неконтролируемо на любимата си храна.

Написано за www.bodyconstructor.com

Comments are closed.