Изборът на прoтеин

Много начинаещи спортисти, когато влязат в магазин за хранителни добавки търсейки протеинуви пудри се сблъскват с голямото разнообразие от продукти с различен произход. Тази статия има за цел да ви улесни в избора ви на протеин. Необходимо е да се запознаете с различните протеинови пудри:
Суроватъчен протеин – бързо и лесноусвоим белтък, с висока биологична стойност – в състава си съдържа всички незаминими аминокиселини нужни за пластичните нужди на организма (т.е. мускулен синтез). Заради бързото си усвояване се  прилага сутрин след ставане от сън, когато хранителните нужди на организма са най-високи поради продължителния период на съня през който не приемаме храна. В съчетание с прости въглехидрати се приема непосредствено след тренировка, когато метаболизмът ни е най-силен. Произходът му е млечен (20% от млечния белтък е суроватъчен).
Казеинов протеин – бавноусвоим белтък, подходящ за прием непосредствено преди сън – бавното му усвояване от организма ще осигори постоянното постъпване на аминокиселини в кръвта през цялата вечер. Произходът му е млечен (80% от млечния белтък е казеин). Често продуктът съдържа лактоза (млечна захар), което го прави неподходящ по време на нисковъглехидратна диета.
Яйчен протеин – по-конкретно се има в предвид албумин (или овалбумин), т.е. произходът му е само от белтъка, а не от цялото яйце (заедно с жълтъка). Обикновено се съдържа в комбинираните продукти, наречени “млечно-яйчни” протеини, което го прави подходящ преди сън.
Растителен протеин (най-често соев или грахов) – липсват им някои незаменими аминокиселини, което ги прави с по-ниска биологична стойност. За предпочитане са комбинираните варианти, тъй като така протеините взаимно се допълват и попълват липсите на аминокиселини. Бавноусовим е, подходящ е за преди сън. Цената му е по-ниска.
Протеинови матрици – представляват комбинация от протеини с различни източници.
За да направите правилния избор, прегледайте добре хранителния си план и преценете сами кое хранене ви е най-слабо. Приемайте протеина тогава след храненето (за да не ви убие апетита). За да използвайте протеина като заместител на съответното хранене прибавете известно количество комплексни въглехидрати (или използвайте гейнър). Дневният ви общ прием на белтъци трябва да бъде 2-3 гр на кг телесно тегло ако целите покачване на мускулна маса (необходим е положителен азотен баланс). Ако целите просто възстановяване от тренировките – 2 гр/кг са достатъчни. За неспортуващи – 1 гр/кг. Препоръчително е само 30% от общия белтъчен прием да бъде набавен от прахообразни източници (хранителни добавки), а останалите 70% – чрез храната.
Екипът на www.Muscle-Team.net ви съветва за следният избор на протеини:
Сутрин – BSN Syntha 6, ON Pro Complex, Syntrax Matrix, Explode 6 Pro
Преди тренировка – ON Whey Gold и Syntrax Whey Shake
След тренировка – ON After Max, ASL Anabol Max Pro, Explode Y3K Food
Преди сън – ON Casein, Syntrax Micellar Creme и Syntrax Essence
По време на диета – ASL Slim Diet Shake, BSN Dessert, Syntrax Nectar (изключителните вкусови качества на тези шейкове ще ви подкрепят в придържането към диетата ви)
Протеинови барове (десерти) – Supreme, Mammoth, Low-Carb
Желаем ви успешен избор! Ако се нуждаете от съвет – може да отправите вашето запитване към екип чрез формата за контакт по Skype на www.Muscle-Team.net

Comments are closed.