Archive for the ‘Състезания’ Category

Thursday, August 7th, 2014

Репортажи и класирания от състезания

Tuesday, August 5th, 2014

НАЦИОНАЛНИ СЪСТЕЗАНИЯ:

КЛАСИРАНЕ ОТ РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО КЛАСИЧЕСКИ КУЛТУРИЗЪМ 2012
КЛАСИРАНЕ ОТ ТУРНИР BIO FIT 2012
КЛАСИРАНЕ ОТ ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО 2012
КЛАСИРАНЕ ОТ ТУРНИР МЕЧКАТА 2012
КЛАСИРАНЕ ОТ ТУРНИР MAX POWER 2012
РЕПОРТАЖ И КЛАСИРАНЕ ОТ ПРОЛЕТНИЯ ПОЛУСЕЗОН 2012
КЛАСИРАНЕ ОТ РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО 2011
КЛАСИРАНЕ ОТ ТУРНИР ПЛОВДИВ 2011
КЛАСИРАНЕ ОТ РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ЗА МЛАДЕЖИ 2011
КЛАСИРАНЕ ОТ ТУРНИР МЕЧКАТА 2010
КЛАСИРАНЕ ОТ ЕСЕННИЯ ПОЛУСЕЗОН 2010
КЛАСИРАНЕ ОТ РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО КЛАСИЧЕСКИ КУЛТУРИЗЪМ 2010
КЛАСИРАНЕ ОТ РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО 2010

МЕЖДУНАРОДНИ СЪСТЕЗАНИЯ:

РЕПОРТАЖ ОТ БАЛКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО КУЛТУРИЗЪМ 2013
РЕПОРТАЖ И КЛАСИРАНЕ ОТ СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО КЛАСИЧЕСКИ КУЛТУРИЗЪМ 2012
КЛАСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО КУЛТУРИЗЪМ 2011

ПРОФЕСИОНАЛНИ СЪСТЕЗАНИЯ:

РЕПОРТАЖ И КЛАСИРАНЕ ОТ НЮ ЙОРК ПРО 2014
РЕПОРТАЖ И КЛАСИРАНЕ ОТ АРНОЛД КЛАСИК МЪЖЕ 2014
РЕПОРТАЖ И КЛАСИРАНЕ ОТ АРНОЛД КЛАСИК ЖЕНИ 2014
РЕПОРТАЖИ И КЛАСИРАНИЯ ОТ ФИНИКС ПРО И ПРАГА ПРО 2014
РЕПОРТАЖ И КЛАСИРАНЕ ОТ ОЛИМПИЯ МЪЖЕ 2013
РЕПОРТАЖ И КЛАСИРАНЕ ОТ ОЛИМПИЯ ЖЕНИ 2013
КЛАСИРАНЕ ОТ АРНОЛД КЛАСИК 2013
РЕПОРТАЖ И КЛАСИРАНЕ ОТ ОЛИМПИЯ 2012
ПРОГРАМА НА ОЛИМПИЯ 2012
РЕПОРТАЖ И КЛАСИРАНЕ ОТ АРНОЛД КЛАСИК 2012
ПРОГРАМА НА АРНОЛД КЛАСИК 2012
КЛАСИРАНЕ ОТ ПРО МАСТЪРС 2011
РЕПОРТАЖ И КЛАСИРАНЕ ОТ ОЛИМПИЯ 2011
КЛАСИРАНЕ ОТ ФИНИКС ПРО 2011
КЛАСИРАНЕ ОТ НЮ ЙОРК ПРО 2011
КЛАСИРАНЕ ОТ МР.ЕВРОПА 2011
РЕПОРТАЖ И КЛАСИРАНЕ ОТ АРНОЛД КЛАСИК 2011
РЕПОРТАЖ И КЛАСИРАНЕ ОТ ОЛИМПИЯ 2010

НЮ ЙОРК ПРО 2014

Tuesday, July 15th, 2014

И тази година Ню Йорк Про бе спечелено от Мамду Елсбиай или по-известен като Биг Рами. Въпреки респираторните си проблеми преди няколко месеца, които бяха наложили хоспитализирането му, Големият Рами не само защити успешно титлата си, но и даде много сериозна заявка за топ три на тазгодишното петдесето издание на Мр.Олимпия. Победата в Ню Йорк му гарантира участитето там, но трябва да споменем, че рангът на състезанието бе повишен и класиралите се на второ, трето, четвърто и пето място вече получават с по 1 точка повече, в сравнение с миналата година.

Да, Рами не беше релефен колкото миналата година, но определено беше добавил някой и друг килограм мускулна маса, особено в бедрата. Неговият наставник, не кой да е, а Денис Джеймс заяви, че тежащият 132 кг Рами, е бил само на 85% от най-добрата си форма. А до Олимпия има цели 4 месеца.

В първото сравнително позиране бяха извикани само Рами и Хуан Морел, като египтянинът надделя във всичките осем пози. Но ако Морел трябва да бъде разглеждан самостоятелно, той се намираше в най-добрата си форма, а отлично развитите му гърди дългите бицепси напомнят силно на физиката на Кевин Леврон. Ако продължи да се развива по същия начин, с фокус върху краката, той определено ще спечели голямо състезание и дори може да влезе в топ шест на Олимпия.

Третият Джон Делароса притежаваше балансирано развити мускулни групи, но му липсваше малко повече острото. Разочароващо бе донякъде представянето на Лайнъл Байеки, който също не показа добра форма. И двамата спокойно можеха да бъдат победени от петия в крайното класиране Макс Чарлз. Добро впечатление със страхотното си класическо позиране и върхова форма остави и Мариус Дона, който можеше поне да бъде извикан за сравнение в първата шестица, но съдиите не му дадоха този шанс и го оставиха на осмо място.

Всяко изминало състезание тази година ни прави все по нетърпеливи за юбилейното, петдесето издание на Олимпия, което се очертава да бъде титанично. Тук можете да следите списъка с класиралите се до момента участници и точките на останалите:

http://www.ifbbpro.com/2014-olympia-qualification-series/

КЛАСИРАНЕ:

1 Mamdouh Elssbiay (Биг Рами)

2 Juan Morel (Хуан Морел)

3 Jon Delarosa (Джон Делароса)

4 Lionel Beyeke (Лайнъл Байеки)

5 Max Charles (Макс Чарлз)

6 Daniel Toth (Даниел Тот)

7 Michael Kefalianos (Майкъл Кефалианос)

8 Marius Dohne (Мариус Дона)

9 Constantinos Demetriou (Константиниус Деметриу)

10 Sergey Shelestov (Сергей Шелестов)

11 Akim Williams (Аким Уилямс)

12 Jeff Beckham (Джеф Бекъм)

13 Henri-Pierre Ano (Хенри-Пиер Ано)

14 Eboni Wilson (Ебъни Уилсън)

15 Saiid Tejan-Kamara (Саид Техан-Камара)

Написано за www.bodyconstructor.com

ГЕРМАНСКИЯТ ВЪЛК ТРИУМФИРА НА АРНОЛД КЛАСИК 2014

Monday, March 24th, 2014

Липсата на имена като Фил Хийт, Кай Грийн и Декстър Джаксън изобщо не навреди на качеството на тазгодишното издание на Арнолд Класик, както повечето от вас вероятно са си мислили. Докато липсата на Кай Грийн е донякъде оправдана, поради това, че се е съсредоточил най-накрая да открадне титлата Мр.Олимпия от Фил Хийт и че вече е печелил турнира през 2009 и 2010, то решението на Фил Хийт, който няма трофей от Арнолд Класик е малко разочароващо и объркващо. Все пак вече има три титли Мр.Олимпия и едва ли подготовката му за Арнолд Класик би навредила много върху тази за Олимпия. Не мисля, че Фил има проблеми с размерите, че да отдели толкова време и внимание на основния период. Явно да стане носител на статуетката на 50-тото юбилейно издание на Олимпия е станало фикс идея за него. Възможно е и да се е задоволил със спечелването на Европейското издание на Арнолд Класик през октомври 2013.Времето обаче е пред него и се надявам в близко бъдеще най накрая да триумфира и на сцената на Арнолд Класик.Отсъствието на Декстър Джаксън, за който това състезание е “задължително” също се оказа изненада за повечето му фенове. Пътния инцидент с Роли Уинклар ни лиши да го наблюдаваме в битката за титлата, но все пак фамилията бе достойно представена от по-малкия му брат в леката категория.

Големият лош вълк летя до Кълъмбъс с една единствена цел – да спечели Арнолд Класик. Най-накрая първи на голямо състезание. Още със стъпването си на сцената, Денис Волф даде да се разбере, че не би приел друг развой на събитията. Изхождайки от миналия си опит, тъй като два пъти е бил втори, той определено е научил какво трябва да подобри – гръбните пози. Това си личеше и от шума в публиката, всеки път когато изпълняваше поза в гръб. Въпреки, че винаги е имал солидни размери, сега изглеждаше още по-голям спрямо на сцената на Мистър Олимпия миналата година. Свободното му съчетание също беше на високо ниво и без съмнение заслужаваше титлата.

2-рият, Шон Родън, често е сравняван с четирикратния Арнолд Класик шампион – Флекс Уилър, и то заслужено. От полуфиналите до финалите релефа му видимо се изостри. Страничните му пози бяха най-впечатляващи, както и запазената му марка – симетрията. От септември досега видимо бе качил размери, особено в прасците. Без съмнение Шон ще бъде топ конкурент за първото място на всяко състезание в което участва тази година.

Със своите 118 кг, Седрик Макмилън притежава завидни размери и симетрия. Освен това изпълнява позите страхотно, което му дава чисто предимство. Всъщност той използва някои от запазените пози на Арнолд Шварценегер. Обикновено от полуфинала до финала билдерите стават по-сухи, но Седрик доказа, че може да стане и по-голям, а това хич не е лесно да се постигне,като се запази релефа. Притежава широк гръб, но това, което му липсваше в известна степен бяха детайлите. Също така се нуждае и от малко повече маса в горната част на гърдите. Да стане 3-ти на Арнолд Класик е голямо постижение за него и се надявам да използва добре набраната инерция до края на годината.

Виктор Мартинез, или както е по-известен “доминиканския доминатор” вероятно е останал разочарован от това че не взе втората си титла, все пак изнесе добро шоу. Рамената, ръцете и гърдите му изглеждаха солидни, но може би е било на фона на по-слабите крака. Откакто претърпя операция на коляното, размерите в бедрата са му значително по-скромни, а като добавим и това, че бе задържал излишна вода в долната част на гърба, би било нечестно да бъде поставен в топ три. Дори би трябвало да се гордее с 4-тото си място.

Малко над 120 кг показа кантара, когато преди състезанието на него стъпи Еван Сентопани. Той също изигра добро съчетание, а мускулната група която привличаше поглед беше гърдите. Още в сравнителните позирания стана ясно, че съдиите са му отредили място в топ 5. На Олимпия през септември миналата година беше изненада, че не се класира в топ 10, но сега прави сериозна заявка за юбилейното 50-то издание. Трябва само да акцентира малко повече на бедрата.

След Виктор Мартинез, Бранч Уорън бе едва вторият участник, който вече е печелил турнира, и докато Виктор завоюва титлата чак през вече далечната 2007 година, Бранч го направи едва преди няколко години – през 2011 и 2012. Сега обаче съдиите не видяха достатъчно качества в него и дори не го извикаха в първите сравнителни позирания. Проблема вероятно беше в моментната му форма, която не бе на нивото на което сме свикнали да го виждаме. Това бе причината той да остане 6-ти. Но за да се класира за историческата Олимпия, той ще трябва да спечели друго състезание, така че определено ще го виждаме на професионалната сцена тази година и без съмнение с наближаване към септември, кондицията му ще се подобрява.

Сред останалите, некласирали се в топ 6, добро впечатление направи ветерана “Х-мен” Тони Фрийман. Дори и на 47 години, той показа, че все още има сили да се бори с младите и показа завидна топ форма.

В категория до 212 паунда (96 кг) битката за първото място бе познатото ни вече съперничество между Флекс Луис и Дейвид Хенри. Макар и доста оспорвано, съдиите показаха предпочитанията си за уелсеца. Отсъствието на Кевин Инглиш направи така, че за бронзовия медал спореха цели трима отлични билдери и Арън Кларк в крайна сметка се наложи над слезлия от опън категорията японец Хидетада Ямагиши и останалия 5-ти Хосе Реймънд.

К Л А С И Р А Н Е :

1. Денис Волф
2. Шон Родън
3. Седрик МакМилън
4. Виктор Мартинез
5. Еван Сентопани
6. Бранч Уорън
- Бен Пакулски
- Брандън Къри
- Едуард Нън
- Фред Смолс
- Тони Фрийман

К Л А С И Р А Н Е   2 1 2:

1. Флекс Луис
2. Дейвид Хенри
3. Арън Кларк
4. Хидетада Ямагиши
5. Хосе Реймънд
6. Чарлз Диксън
- Марко Ривера
- Енджъл Ренджъл Варгас
- Лукаш Осладил
- Куинси Уинклар
- Стан МакКуей
- Ричард Джаксън

Написано за www.bodyconstructor.com

Женското присъствие на Арнолд Класик 2014

Monday, March 24th, 2014

Фигура

Кандис Кийн триумфира с втората си последователна победа в дисциплината Фигура. За това донякъде ѝ помогнаха предишните победителки Никол Уилкинс и Ерин Стерн, първата с оттеглянето си, а 2-рата с контузията си в рамото. Тя представи физика с приятни извивки и заоблени рамене. Мускулният и тонус също бе добре изразен. Дори коремната и преса, която е по принцип слаба за нея част, бе добре очертана. След състезанието тя сподели, че има намерение догодина да затвърди успеха си. По време на преджъджинга обаче, опасно близо до нея стоеше класиралата се втора Хедър Дийс. Въпреки, че имаше оптимални мускулни размери, релефът ѝ бе недостатъчно добре изразен. 3-тата Камала Родригез показа едновременно мускулесто и женствено излъчване, нещо изключително рядко сред жените и уникално за нея. Тя е бивша състезателка във фитнес дисциплината, но недоброто и представяне в рунда на свободните съчетания я принуди да премине във Фигура. 4-та се класира Ан Титоун, която е с индиански корени, а скокът и от миналогодишното 11-то място е повече от впечатляващ. В топ 6 намериха място и Кандис Луис и Дженифър Стробо, съответно 5-та и 6-та.

Фитнес

Тазгодишното състезание във Фитнес дисциплината показа, че преди да минат и двата рунда, не можем да си правим заключения за класирането. След първия сравнителен рунд, за всички бе ясно, че топ 3 ще бъдат Реджина Де Силва, Танджи Джонсън и Бетани Систернино. След втория рунд на свободните съчетания обаче, крайното класиране изглеждаше по различен начин. Тези три дами останаха съответно 2-ра, 3-та и 4-та, а на 1-вото място се изкачи Оксана Гришина. На Олимпия през септември тя за малко да спечели, но Адела Гарсия, която тогава се наложи над нея, сега не участваше. Това с което в крайна сметка Оксана успя победи конкурентките си, бе сценичното поведение, любовта на публиката и най-вече с изключително разчупеното си съчетания. На Олимпия през септември тя бе със страховит грим и представи едно по-мрачно съчетание. Тази година руската ветеранка отново заложи на различното – съчетанието ѝ бе на стриптизьорски пилон, на който тя показа както секси движения, така и забележителни физичеси качества. Видео от свободното съчетания на Оксана Гришина можете да гледате тук – http://www.youtube.com/watch?v=0ebX6gxutME

Бикини

Откакто дисциплината бикини при жените е включена в Арнолд Класик през 2011, всяка година нова шампионка е коронована. И тази година не е изключение, тъй като Ашли Колтвайзер стана четвъртата Мис Бикини. Тя спечели последната Бикини Олимпия и сега доказа, че това не е било просто късмет. Последните си три състезания в които е участвала, е печелила, а не е била под второ място в последните седем. Сега продължава с победната си серия. Просто изглеждаше зашеметяващо в зелените си бански и представи една наистина завършена визия. Втората Яшира Робълс беше труден съперник със своята пропорционална физика ѝ тънка талия. За нея може би е неуспех, че отново е 2-ра (както на Арнолд Класик 2013 и Олимпия 2013), но както сме свикнали да виждаме в този спорт – въпрос на време е вторият да стане първи. Аманда Латона от Лас Вегас беше фаворитката на публиката, но остана 3-та, въпреки добрата си кондиция и увереното сценично поведение. При последното си участие на Арнолд Класик през 2011 се класира шеста, така че определено вечерта бе успешна за нея. Стейси Александър, която се състезава откакто съществува бикини дисциплинат, се класира 5-та, отстъпвайки 4-тото място на Наталия Мело. Миналогодишната победителка пък Индия Паулино остана едва 6-та, може би заради леко меката си визия.

К Л А С И Р А Н Е

ФИГУРА:
1. Кандис Кийн
2. Хедър Дийс
3. Камала Родригез
4. Ан Титоун
5. Кандис Луис
6. Дженифър Стробо

ФИТНЕС:
1. Оксана Гришина
2. Реджина Де Силва
3. Танджи Джонсън
4. Бетани Систернино
5. Триш Уорън
6. Риал Гребър

БИКИНИ:
1. Ашли Колтвайзер
2. Яшира Робълс
3. Аманда Латона
4. Наталия Мело
5. Стейси Александър
6. Индия Паулино

Написано за www.bodyconstructor.com

Европейското турне продължава, този път с победа за Кай Грийн

Tuesday, December 3rd, 2013

На 19 октомври в Прага се проведе професионалното състезание EVL’s PRAGUE PRO MEN’S BODYBUILDING. Участие взеха 17 културиста, а титлата грабна Кай Грийн (втори на Олимпията тази година). Важно да се отбележи обаче, че настоящият Мистър Олимпия Фил Хийт не взе участие. Втори е бившият Мистър Олимпия Декстър Джаксън, който след месец навършва 44 години. Трети е Бранч Уорън. Алексей Лесуков от Русия зае 13-тото място. Професионалист е от тази година и това му е едва третото професионално състезание. Само на 25 години е и пред него несъмнено стои светло бъдеще в този спорт.

В категория до 96 кг имаше 16 участника, предимно европейци. Победата взе тазгодишният Мистър Олимпия 212, уелсецът Флекс Луис. Вицешампион е Сами Ал Хадад от Бахрейн, който на Олимпията преди три седмици бе шести.

Паралелно с това, в същия ден се състоя и друго състезание за професионалисти до 96 кг – EUROPA PHOENIX PRO MEN’S 212, което се проведе във Финикс, Аризона, САЩ. При отсъствието на настоящия Мистър Олимпия 212 Флекс Луис, шампион стана бившият Мистър Олимпия 212 и тазгодишният вицешампион Дейвид Хенри. На второ място се класира Марк Дъгдейл , който бе десети на Олимпия. Четвъртият от Олимпия Хосе Реймънд не бе в кондиция и остана едва седми. От всичките 17 участника само трима не бяха американци – сред тях беше и вторият в историята българин професионалист Добромир Делев. Това бе първото му професионално състезание. След преджъджинга той бе на 15-то място във временното класиране, но след отпадането на един от състезателите, в крайна сметка Делев зае 14-тото място.

До края на годината остават само две професионални състезания – по едно за всяка от двете категории. За леките това е SHERU ASIAN CLASSIC MEN’s 212 в Индия на 26-27 октомври, а за тежките – TIJUANA PRO MEN’S BODYBUILDING на 15-16 ноември в Мексико. Очаквайте репортажи и за тях.

EUROPA PHOENIX PRO  212

 1. Дейвид Хенри
 2. Марк Дъгдейл
 3. Гаетано Цистерино
 4. Чарлз Диксън
 5. Марко Кардона
 6. Флойд Уендел
 7. Хосе Реймънд
 8. Бола Ойекс
 9. Джон Шърман
 10. Марко Ривера
 11. Кежин Офурум
 12. Гай Дукес
 13. Дарън Лайтъл
 14. Добромир Делев
 15. Лий Аперсон
 16. Луис Санта
  Декласиран: Кори Матюс

EVL’s PRAGUE PRO OPEN

 1. Кай Грийн
 2. Декстър Джаксън
 3. Бранч Уорън
 4. Фред Смолс
 5. Уилям Бонак
 6. Тони Фрийман
 7. Лайънел Байеки
 8. Робърт Пьоткович
 9. Далибор Хажец
 10. Кларънс Девис
 11. Юри Леонов
 12. Мартин Киелистром
 13. Алексей Лесуков
 14. Джено Кис
 15. Томас Бурес
 16. Марио Ван Щеенберг
  Също на 16 място: Робър Бурнейка

EVL’s PRAGUE PRO 212

 1. Флекс Луис
 2. Сами Ал Хадад
 3. Ахмед Ахмед
 4. Раул Джиминез
 5. Мехди Хатами
 6. Лий Пауъл
 7. Гилимар Де Соуза Силва
 8. Жан Кубик
 9. Джери Осси
 10. Микал Менсик
 11. Терзо Мирсак
 12. Лукас Осладил
 13. Карлос Асенсио
 14. Джон Армстронг
 15. Фабрицио Зитиеро
  Декласиран: Томас Бенагли

Написано за www.bodyconstructor.com

Олимпия 2013 – мъже

Tuesday, December 3rd, 2013

TOTAL PRIZE MONEY: $1,000,000
Mr. Olympia: $675,000
212 Showdown: $65,000
Ms. Olympia: $60,000
Fitness Olympia: $60,000
Figure Olympia: $60,000
Bikini Olympia: $40,000
Men’s Physique: $20,000
Women’s Physique: $20,000

Мистър Олимпия
Десет хиляди почитатели на културизма се събраха в Орлиънс Арена за тазгодишното издание на Мр Олимпия. Сред тях имаше и доста почитатели на Кай Грийн, които вярваха, че тази година ще е тяхната. Други зрители пък заеха твърдо местата си в лагера на Фил Хийт. С викове, агитката показа, че броят им хич не е малък. Други фенове пък вярваха с цялото си сърце, че или Шон Родън, или Денис Уолф заслужава златния медал. Без значение кого подкрепяте Вие, сигурен съм, че след като изгледате записите, ще помните дълго това състезание.

Шоуто на 2013 г. започна с почит към паметта на бащата на културизма – Джо Уидър. Преди свободното си съчетание, при представянето си всеки състезател сподели кратък разказ за преживяванията си с Джо. 49-тото издания на Мр Олимпия безспорно беше посветено изцяло на него,  “The Master Blaster”.

След свободните си съчетания, всички състезатели бяха повикани на сцената да позират за сравнителния рунд. И също както предишната вечер (преджъджинга), Кай и Фил бяха ясните победители. Останалата част от топ 6 обаче беше малко неясна. Денис Уолф се появи уверен, гонейки по петите Шон Родън и Декстър Джаксън. Не само, че немецът се завърна отново в топ 5, след миналогодишното му подхлъзване на 6-то място, но и в крайна сметка успя да се класира 3-ти. Първото повикване включваше и Джей Кътлър, който изглеждаше много по-концентриран, отколкото по време на преджъджинга.

Големия Реми, Лионел, Бранч, Виктор и Роули бяха повикани при второто съдийско повикване. При другите дисциплини, тези, които биват повикани втори, рядко достигат класиране, осигуряващо им парична награда. Но тук пари получават всички до 10-то място и това направи състезанието още по-интригуващо.

След позинга си, Бранч, Реми и Роули бяха върнати обратно в редицата отзад, а техните места на сцената до Виктор и Лионел заеха Седрик, Евън и Стийв. След това дойде и редът на Тони, Еса, Бейто и Брандън да бъдат сравнявани.

При последното съдийско повикване, съдиите поискаха Денис, Фил и Кай да направят отново 8-те задължителни пози в центъра на сцената. Топ 3 вече изглеждаше солидно като скала.

След кратка пауза, по време на която бяха наградени състезателите от 212 паундовата девизия (теглова категория до 96 кг), на сцената бяха изведени класираните в топ 10. Те изпълниха задължите си пози и зачакаха музиката да изригне за поуз-даун рунда, който изненадващо включваше разходка из публиката, където феновете успяха да видят своите герои от близо и лично, докато те все още се състезаваха.

Последва момент на силни овации, след като на сцената се качи Бети Уидър, съпругата на Джо. След няколко думи от нейна страна, съдиите най-накрая бяха готови да оповестят класирането.

Джей Кътлър бе награден с 6-тото място. Въпреки това обаче, реакцията на публиката доказа, че Джей наистина е единствения син на Вегас, образно казано. 5-тото място зае Декстър Джаксън, който изглеждаше страхотно и определено се изкачи с 1-2 места спрямо временното класиране от преджъджинга. На 43 годишна възраст, „Тhe Blade” продължава да не се поддава на времето и не показва признаци на регрес. Наградата за 4-то място отиде при Шон Родън, малка стъпка назад за него, след пробива си от миналата година, когато бе 3-ти. Според мнозина, той притежава всички качества и е просто въпрос на време, един ден да се окаже със статуетката на Сендоу в ръце.

Бронзовият медал бе за Денис Уолф. Преди състезанието той отсъстваше от топ 6 в много от прогнозите, но в самото шоу показа невероятна форма и бе възнаграден за това. Класирането си очакваха Кай и Фил и имаше известни съмнения относно това кой ще се прибере със златото и кой със среброто. Обявено бе името на победителя, а именно това на Фил Хийт. Структурата на Фил е просто твърде трудна за побеждаване. Но да гледаш как тези двамата се състезават един с друг – именно това е същината на културизма.

Фил прие своята награда с прекрасен почит към своята съпруга, която по-рано през тази година е била диагностицирана с рак на гърдата. Неговата откровена реч остави дори и най-мускулестите мъже със сълзи в очите. Това със сигурност ще го стимулира да се бори за голямата парична награда и следващата година. Ако не друго, то конкуренцията на Мр Олимпия със сигурност става все по-оспорвана, а самото състезание – все по-трудно за доминиране.

 1. Phil Heath
 2. Kai Greene
 3. Dennis Wolf
 4. Shawn Rhoden
 5. Dexter Jackson
 6. Jay Cutler
 7. Roelly Winklaar
 8. Mamdouh Elssbiay
 9. Branch Warren
 10. Lionel Beyeke

212 Олимпия
Защитавайки своята шампионска титла, Джеймс „Флекс” Люис още веднъж показа, че състезателите в тази девизия може да са по-малки от тези на Мр Олимпия, но пък в никакъв случай не са по-малко релефни или пък талантливи. Също така той се показа и като грациозен, фокусиран върху феновете посланик на културизма, какъвто другите професионални спортове само биха искали да имат.

Битката не беше лесна. Флекс може и да беше малко по-малък, отколкото миналата година, но неговата симетрия и кондиция бяха неповторими. Особено впечатляващо е това, което той разкри, а именно, че се е борил с изтощителна травма на гърба едва 3 седмици преди състезанието. Дейвид Хенри също се появи с изпълнени и плътни мускули, но му липсваше острия релеф на Флекс, особено в гръбните пози. Въпреки изтощения му вид, всичко в него крещеше „победител!”

Флекс нарече себе си „скромен, смирен шампион” по време на награждаването. Той изрази възхищението и уважението си към конкуренцията, обръщайки се към обожаващата го тълпа, с думите „Най-добрия стартов състав, който някога сме имали”. С имената на 3-ма бивши шампиони в този състав, наистина е трудно да се спори с него по този въпрос.

Третото място зае Кевин Инглиш, а четвъртото – Хосе Реймънд. Сред публиката имаше доста хора, които считаха, че Реймънд трябваше да бъде класиран по-напред, заради своята топ кондиция. Симетрията му обаче не е на достатъчно високо ниво, за да застане до Флекс и Хенри. Едуардо Кореа си заслужи петото място, а Сами Ал Хадад остана шести.

Тъй като тази дивизия бива все по-широко разпозната и уважавана, можем да очакваме само повишаване на конкуренцията и интригата. Това е вълнуващ път, който очаква следващото поколение шампиони.

 1. Flex Lewis
 2. David Henry
 3. Kevin English
 4. Jose Raymond
 5. Eduardo Correa
 6. Sami Al Haddad

Мъжка Физика
Историческо събитие се случи на сцената на Олимпия. Тази година, категорията „мъжка физика” беше проведена, за да определи кой ще стане първия въобще носител на титлата. Спрея за тен беше нанесен, сърф шортите бяха вързани, а сцената беше готова за това изключително популярно събитие.

Подобно на категорията „женска физика”, тази категория има за цел да награди тези физики, които са добре оформени и дефинирани (очертани), но без да бъдат прекалено масивни или сухи. Сред група от 5 изключителни физики, Марк Антъни Уингстън показа формата, която съдиите най-много искаха да видят. Той беше с добри пропорции, с добре развита мускулатура  и не бе прекалил с кондиция си. Представи физиката си пред развълнуваната публика с характер. Притежаваше всичко необходимо за да бъде шампион в тази категория.

Първото съдийско повикване изведе на сцената Мат Актън, Тайлър Андерсън, Джереми Буендиа, Седик Хаджович, Джейсън Постън и Марк Антъни. Отне доста време на съдиите да ги огледат. Всеки от тях беше разместван наляво-надясно, за да бъде сравнен с останалите. Седик изглеждаше фантастично, талията му беше тясна, а рамената широки. Физиката на Джереми Буендиа също беше близо до съвършенството, което пък мотивира победителя да се бори за голямата парична награда. Тези момчета знаеха очакванията, но не ги взеха с лека ръка.

Майкъл Андерсън, Алекс Карнейро, любимецът на публиката Стив Кук, Джеф Сеид и Антъни Антипож пристъпиха напред за второто съдийско повикване. С течение на времето, много посочваха Кук за фаворит да спечели, но вероятно изглеждайки прекалено твърд и мускулест, се оказа на 8-мата позиция. След известно позиране, съдиите отпратиха Стив и Майкъл обратно в редицата отзад и на тяхно място изведоха Тори Уудуърд, Уилям Съливан и Стивън Мас.

Беше дълъг сравнителн рунд, но съдиите все още не бяха готови. Извикаха обратно Тейлър, Джереми, Седик и Марк за един последен позинг. Преди да отпратят всички зад колисите, изглежда, че Марк и Джереми единствени оспорваха първото място.

След такъв дълъг рунд на сравняване, залозите винаги изглеждат малко високи. Със своето последно решение, съдиите класираха Джейсън Постън 5-ти, Седик 4-ти, Мат Актън 3-ти, Джереми 2-ри и така дадоха победата на Марк.

Както и в женската категория, съдиите добре избраха своя шампион. Всеки състезатели демонстрираха естетическите, класически линии, които всеки харесва, но все пак през точно този ден първите двама ясно се открояваха като най-добрите.

Бъдещето ще бъде особено интересно в тази дивизия, тъй като броя на състезателите е голям и изглежда тепърва ще се увеличава. Спечелването на „мъжка физика” ще става все по-трудно и по-трудно.

 1. Mark Anthony Wingson
 2. Jeremy Buendia
 3. Matt Acton
 4. Sadik Hadzovic
 5. Jason Poston

Написано за www.bodyconstructor.com


Олимпия 2013 – жени

Tuesday, December 3rd, 2013

Мис Олимпия
С новата си победа, Ирис Кайл стана единственият състезател, без значение мъж или жена, който е спечелил девет титли. Тя заслужи тази чест със своите постижения – прекарала е последните тринайсет години на върха на женския културизъм. Ако проверите нейната състезателна история, ще откриете, че се състои почти изцяло от победи. Именно на нея, повечето изгряващи състезателки дължат вдъхновението си.

Въпреки, че спечели и тазгодишния златен медал, не и бе лесно да го направи. Алина Попа изглеждаше по-добре от всякога и превърна сцената в бойно поле за титлата. Нейната изумителна физика накара публиката да скандира името ѝ. Съревнованието между двете се водеше рамо до рамо през цялото време, и съм сигурен, че никой не би желал да бъде съдия в този момент.

Останалите състезателки в топ шест изглеждаха като през последните няколко години. Деби Лезевски спечели бронзовия медал – едно място по-долу от това което зае миналата година. Четвъртото място на Яксени Орикуин също я измести една позиция надолу спрямо миналогодишното състезание, докато Бриджита Брезовак се класира както през 2012 – пета. Най-новото лице в челните места беше това на Хуанита Блаино, която стана шеста. Това е изключителен успех за нея, като се има в предвид, че се сдоби с професионалната си карта през 2012, а тазгодишната Олимпия ѝ бе едва третото про шоу.

 1. Iris Kyle
 2. Alina Popa
 3. Debi Laszewski
 4. Yaxeni Oriquen
 5. Brigita Brezovac
 6. Juanita Blaino

Фигура Олимпия
Както е от няколко години, новото издание на Фигура Олимпия също бе напрегната конкуренция между Никол Уилкинс, Ерин Стерн и Кандис Кийн. И въпреки, че решението бе трудно, съдиите присъдиха първото място на Никол. Нейните невероятни симетрия, върхова форма и сценично присъствие бяха факторите, които решиха победата в нейна полза. Беше ясно, че тя е дошла само за едно – да си върне отново короната. С тази си трета победа, Никол Уилкинс се изравнява по брой спечелени титли с пуерториканката Медина.

В интервю след победата, Никол заяви „И Ерин Стерн, и останалите определено ме затрудниха. За мен означава толкова много да си върна титлата.” Ерин изглеждаше невероятно на второто място и с гордост показваше атлетичната си фигура. Конкуренцията между двете бе изключително оспорвана и несъмнено следващата година ще донесе още едно представление от световна класа.

Третото място бе за прекрасната Кандис Кинйн. След победната ѝ серия през тазгодишната кампания, нейните закръглени рамене и отлични изчистени квадрицепси бяха впечатляващи както винаги. Въпреки че титлата продължава да ѝ отбягва, несъмнено тя няма да се откаже от нови опити да я спечели. Хедър Дийс грабна четвъртото място. Тя е винаги непосредствено след титаничното трио, но с нейните неспиращи подобрения, скоро ще намери място в топ три.

За втора поредна година Малъри Хелдмън заслужи петото място. Многогодишно на върха, независимо на кое състезание участва, Хелдмън просто не знае какво е да не си винаги в топ форма на елитно ниво. Ане Титоун завършва челните шест позиции. Миналата година тя завърши дванайсета и сега, когато влезе в топ шест, това определено трябва да бъде сбъдната мечта.

 1. Nicole Wilkins
 2. Erin Stern
 3. Candice Keene
 4. Heather Dees
 5. Mallory Haldeman
 6. Anne Titone

Фитнес Олимпия
Фитнес Олимпия е единствено по рода си състезание. И тазгодишното издание определено ще бъде запомнено. Всички състезателки бяха красиви, талантливи и яростно конкурентни. Всяка една от тях желаеше медал около врата си, но както е при всички състезания – само една можеше да бъде победителка.

Тази вечер, Адела Гарсия добави още една титла към колекцията си. Нейната перфектна комбинация от стегната кондиция и красива хореография я правят немислим състезател. Нейната осма победа не само ѝ изкара $ 28,000, но също така и изключително място в историята на Олимпия. Дори и това да ѝ бъде последното участие в шоуто, Адела със сигурност ще остави своя отпечатък в света на фитнеса.

Състезателките представиха своите фитнес съчетания както за оценка от съдиите, така и за забавление на публиката. Мрачното и драматично представление на Оксана Гришина беше несъмнено едно от най-креативните, докато преобразяването на Триш Уорън в сервитьорка, предизвика усмивките на всички в публиката. Когато приключиха всички съчетания, състезателките бяха изведени отново на сцената в своите костюми за позинг – започна сравнителния рунд и после финалното класиране.

Адела зае най-високото място, но Оксана беше много близо до нея. Все пак, тя зае втора позиция. Имаше немалко зрители сред публиката, които мислеха, че Оксана ще победи. Таня Джонсън бе пета миналата година, но сега бе сложена на трето място, а Мириам Кейпс грабна отново четвъртото, както направи и миналата година. Петото място бе отредено за Бетани Кистернино, а за Триш Уорън – шестото.

Всичко на всичко, състезателките в тази дисциплина направиха страхотно шоу.

 1. Adela Garcia
 2. Oksana Grishina
 3. Tanji Johnson
 4. Myriam Capes
 5. Bethany Cisternino
 6. Trish Warren

Бикини Олимпия
Вечерта, сцената без предадена на блясъка и обаянието, които носи тази дисциплина. С големи имена като Награни и Байрд извън надпреварата, състезанието бе все по-напрегнато с времето.

Сред всички тези прекрасни жени, Ашли Колтуосър се издигна до върха. Като ново лице в бикини дисциплината, Ашли стана професионалистка през 2012. Като изключим десетото и място на тазгодишното издание на Арнолд Класик, тя е все сред първите две места на последните ѝ шест състезания. Тя отлично пасва на тази дисциплина и бе щедро възнаградена.

Нюйоркчанката Йешира Робълс стана втора. Миналата година бе едва девета, но тази успя да стане четвърта на Арнолд Класик и да спечели Ню Йорк Про. Стейси Александър стана трета – огромен скок от миналото ѝ шестнайсето място. Може и да не сте я забелязали до сега, но нейната извита физика много се хареса на съдиите.

Четвъртото място бе за Наталия Мело. Тя изглеждаше невероятно, но може би бе малко по-твърда за да намери място в топ три. Индия Паулино спечели петото място, а фаворитката на публиката Аманда Латона шесто.

Все още навлизащите състезателки в тази дисциплина я правят изключително интересна за гледане. Досега никоя не е успяла да спечели два пъти подред.

 1. Ashley Kaltwasser
 2. Yeshaira Robles
 3. Stacey Alexander
 4. Nathalia Melo
 5. India Paulino
 6. Amanda Latona

Женска Физика
Още една глава от историята на Олимпия бе написана. Новата дисциплина женска физика вече си има кралица. Телата на тези състезателки напомнят на класическата визия от 70-те и 80-те години.

Заслужаваща първата награда, Дана Лин Бейли излезе на сцената с красиви пропорции. Тя оцели и формата си – не прекалено твърда и остра за да изпъкнат жилите, но не и прекалено мека за да се скрие чудесната и мускулатура. Тя прие трофея и наградата от $ 10,000 много емоционално, като благодареше най-вече на своите фенове. „Без феновете – каза тя – този спорт нямаше да съществува”.

В сравнителния рунд, Тайси и Дана бяха извикани първи. Въпреки, че бе видимо превъзхождана от Дана, Тайси Копет заслужаваше признание. Тя позираше като опитен професионалист и умело показваше своята физика. Другите, които бяха повикани за първото позиране, бяха Сара Хърл, Патрисия Мело, Джулиян Ревил и Тони Уест.

Сара Хърл изглеждаше невероятно, без съмнения щеше да влезе в топ три и ще бъде наблюдавана с интерес през следващите години. Тони Уест имаше голям прогрес и изпревари Патрисия Мело, заемайки четвърто място.

За второто позиране, съдиите повикаха Карин Хобс, Джулияна Малакарн, Тами Мари, Карина Наскрименто и Винъс Гайен. Малакарн изглеждаше прекалено мускулеста за топ пет, докато Карин Хобс беше прекалено слаба в сравнение с шампионката. За третото позиране напред излязоха Микала Сото, Джейми Пиндер, Сабрина Тейлър, Валари Ганджи и Минди О’Браян.

Вече, когато първото състезание за женска физика на Олимпия е вече в историята, можем да кажем, че перспективите за най-новото състезание на IFBB изглеждат светли. Феновете също останаха доволни и следващите години могат да очакват още страхотни неща.

 1. Dana Linn Bailey
 2. Tycie Coppett
 3. Sara Hurrle
 4. Toni West
 5. Patricia Mello

Написано за www.bodyconstructor.com


Културистите ни №1 на Балканите

Monday, May 6th, 2013

В събота на 27 април Пловдив стана домакин на 22-то Балканското първенство по културизъм и фитнес. То се проведе в Палата номер 6 на територията на Международния Панаир Пловдив и прие националните отбори на страните от полуострова. Мъжките дисциплини бяха културизъм, класически културизъм, младежи, ветерани и най-новата – физик, а жените бяха разделени в следните – културизъм, боди фитнес, фитнес и бикини. Всяка дисциплина има своите специфични изисквания и начин на провеждане. Повечето дисциплини бяха в опън категория, с изключение на мъжките културизъм, класически културизъм и младежи, които бяха разделени в няколко категории, като е важно да отбележим че тези в класическия културизъм са по височина. Първенството се проведе в 2 тура – единия сутринта, другия следобед.

Като страна домакин, България имаше право на Б отбор, който обаче не участва в отборното класиране. Така от всички 78 участника, нашите състезатели бяха 37. Досега нашият национален отбор винаги се е връщал с купи и медали от балканските първенства, но този път бяхме свидетели на тотална доминация. И двете младежки категории бяха спечелени от родните културисти – Кристиан Павлов до 75 кг и Йовко Тихов над 75 кг, който е и световен шампион. В новата дисциплина физик, която промотира т.н. плажна форма, заслужено окупирахме челната тройка, както и в класическия културизъм до 175 см. В по-високата категория до 180 см се задоволихме само с 2-рото и 3-тото място, а в най-високата над 180 см не успяхме да се доберем до медалите.  При жените също спечелихме няколко сребърни и бронзови отличия, но никоя наша дама не успя да се окичи със златото.

Благоприятното тракийско време предвещаваше един чудесен уикенд и точно такъв се получи след втория тур на състезанието, когато националният отбор ни донесе нови титли във всичките 4 категории на мъжкия културизъм – Радослав Ангелов, шампион в кат. до 70 кг, Георги Йорданов до 80 кг, Атанас Николаев до 90 кг (който спечели и абсолютната титла) и  Георги Славов в кат. над 90 кг. Освен титлите, завоювахме и някои от медалите в тези категории.

Атрактивно волно съчетание изпълниха Николай Костадинов и Мая Пулийкса при смесените двойки и въпреки, че в своите категории и двамата взеха среброто, тук те демонстрираха хармония и синхрон с фигурите си и грабнаха златото.

Равносметката – 29 медала – 11 златни, 10 сребърни и  8 бронзови. Няколкостотинте зрители в залата от цялата страна определено останаха доволни от видяното.

От няколко седмици двукратния европейски и световен шампион Христомир Христов е новият ни национален треньор. Той нямаше достатъчно време да помогне на състезателите, тъй като квалификациите бяха едва седмица по-рано, но за Европейското първенство на 7-8 май в Молдова се надяваме да подобри тяхната форма и те отново да ни зарадват с нови титли и отличия.

Личния треньор на шампиона Атанас Николаев:

„Това Балканско първенство бе най-силното в последните години. За пръв път на такъв шампионат участват състезатели от 13 страни. Изключително съм доволен от титлата в абсолютната категория на Атанас Николаев, което е един успех, както за него, така и за клуба и за мен като треньор“ – заяви след състезанието д-р Данаил Генев.

ОТБОРНО КЛАСИРАНЕ :

1. България – 310 т.
2. Сърбия – 204 т.
3. Македония – 61 т.
4. Гърция – 56 т.
5. Румъния - 39 т.
6. Босна и Херцеговина – 39 т.
7. Словения – 33 т.

Arnold Classic 2013

Sunday, March 3rd, 2013

1 Dexter Jackson $130,000
2 Ben Pakulski $75,000 – Most Muscular
3 Toney Freeman $50,000
4 Johnnie Jackson $30,000
5 Hidetada Yamagishi $15,000
6 Cedric McMillan $10,000
7 Fred Smalls – Most Entertaining Posing $10,000
8 Edward Nunn
9 Darrem Charles
10 Fouad Abiad
11 Marcus Haley
12 Michael Kefalianos
13 Ronny Rockel

Галерия със снимки
Видео записи
Harlem Shake