Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: Септември 21st, 2020, 6:37 pmОтговори на тема  [ 1 мнение ] 
 Паузата между стероидните цикли 
Автор Съобщение
Администратор
Аватар

Регистриран на: Декември 29th, 2010, 7:52 pm
Мнения: 563
Местоположение: София
Мнение Паузата между стероидните цикли
Паузата между стероидните цикли

oт Лъчезар Димитров - републикански шампион по културизъм в за 2000 година в категория до 70 кг.


Често се говори и пише за анаболните стероиди, но някак си встрани остава мнението за тях на тези, които ги ползват. А то би могло да бъде от полза за всички и особено за начинаещите, които слушат какво ли не из залите, а не са наясно с рисковете, предпазните мерки и с това защо изобщо трябва да ги вземат. Занимавам се с културизъм от 10 години и искам да споделя с Вас точно този свой опит, както и да обърна вниманието ви върху някои изследвания, които трябва да правят използващите такива стимуланти.

За правилно използване и минимален риск, трябва успоредно с приема на стероиди да се правят необходимите медицински изследвания. За съжаление малко състезатели правят това. Когато преди 4 години се готвех за първото си републиканско състезание, реших да подход сериозно по въпроса. Нуждаех се от по-задълбочени знания за функционирането на ендокринната система, върху която приемът на стероиди влияе най-много, затова изчетох ендокринологията от кора до кора. Преди да продължа, ще ви представя накратко как функционира ендокринната система на организма и по-точно тази й част, която произвежда тестостерона. Това производство минава през няколко нива- хипоталамус, хипофиза, тестиси и отрицателна обратна връзка (при жените по време на овулация тази връзка става положителна). Хипоталамусът е дял от главния мозък, предизвикващ отделянето на стимулиращи дейността на хипофизата хормони. Отделянето им има пулсиращ характер, а свързаният с образуването на тестостерона хормон се нарича гонадоосвобождаващ хормон.

Хипофиза - под влияние на гонадоосвобождаващия хормон тя произвежда фолико стимулиращ и лутенизиращ хормон. Последният (наречен още гонадотропин) от своя страна стимулира тестисите да произвеждат тестостерон, а фоликостимулиращия хормон оказва най-вече влияние върху подвижността на сперматозоидите.

Тестиси - Те имат две функции - в семенните им каналчета се извършва сперматогенезата, а в Лайдитовите клетки се синтезират андрогените или мъжките полови хормони. За едно денонощие в организма на зрял мъж се образуват около 6-7 мг тестостерон. Основа за производството му е холестеролът, затова диети с “нула” холестерол са ефикасни само преди състезание. Доказано е , че ниското му ниво намалява производството на тестостерон с 36%, което никак не е малко.За нормална сперматогенеза нивото на тестостерона в тестисите трябва да е по-високо от това в кръвта и точно тук е една от причините за нарушаване процеса на сперматогенезата при употреба на стероиди - количеството им в кръвта превишава неколкократно това в тестисите.
(Както знаете, сперматогенезата е процес на узряване на сперматозоидите, който като яло трае три месеца.)

Отрицателна обратна връзка - когато нивото на тестостерона достигне достатъчно високи стойности, се подава сигнал към хипоталамуса и хипофизата да намалят или спрат пулсиращото отделяне на съответните хормони. Тази връзка се осъществява от половите хормони на различни нива. Тестостеронът и не-ароматизиращите се андрогени забавят пулсовата честота, която се генерира в хипоталамуса, а естрогените намаляват пулсовата амплитуда на гонадотропините, въздействайки непосредствено върху хипофизата. Използването на антиароматизатори като “Proviron” предотвратява намаляването на естественото производство на тестостерон, но само в малка степен. Мнението ми за този препарат е, че той трябва да се използва при стероидни цикли със силно ароматизиращи препарати и високи дози. Тъй като има голям афинитет към рецепторите, а ефектът му за качване на мускулна маса е минимален, успоредното му използване с други анаболни препарати само би намалило анаболния статус в тялото.

Сперматогенезата прекъсва, когато естественото производство на тестостерон спадне до 15%. Нарушаването й при прием на стероиди може да е в различна степен-от олигоспермия (намалена подвижност на сперматозоидите ) до азоспермия (липсата им в семенната течност). Тези промени са обратими, но дълготрайният прием на стероиди без почивки между циклите разрушава структурата на семенните каналчета и води до невъзможност за образуване на сперматозоиди-или до стерилитет. До азоспермия в следствие на употреба на стероиди може да се стигне за един, два или шест месеца в зависимост от препаратите и дозировката им. Какво сочат изследванията? Приемът на 100 мг тестостерон дневно в продължение на 4 дни намалява нивото на лутенизиращия хормон със 60%, а на фоликостимулиращия- с 40%. След 2-седмична употреба на стероиди хипоталамусът значително намалява сигналите, подавани към хипофизата, а след още 2 седмици употреба хипофизата намалява сигналите към тестисите (т.е. намалява производството на лутенизиращ и фоликостимулиращ хормон). Затова според мен най-удачни са късите (6-8 седмици) цикли, защото не водят до прекъсване на сперматогенезата, а само до влошаването й, след което организмът се възстановява за около два месеца. По-дълъг прием прекъсва сперматогенезата, а за възстановяването й са необходими най-малко 3 месеца-периодът на узряване на сперматозоидите. Освен това рецепторите Ви след около 6-8 седмичен прием на стероиди се насищат, така, че приемът им след този период носи повече вреда, отколкото полза. И още една груба грешка, допускана от спортистите при употребата на стероиди- поддържащите дози между циклите. Те не позволяват на организма да възстанови естественото производство на тестостерон, а от друга страна ефектът от следващите цикли е минимален, тъй като рецепторите няма да са така “свежи” , тоест свободни и незаети.

За да избегнете всички тези грешки, са необходими изследвания по време и след стероидния цикъл и тук е моментът да спомена какви бяха моите през последните 4 години. Ще започна с подготовката ми за републиканското първенство през 2000 г. в Пловдив и грешния ми подход към стероидите. Започнах приема им 6 месеца преди това и ги вземах 2 месеца, продължих още 2 месеца с така наречените поддържащи дози, последвани от още 2 месеца стероиден цикъл-общо 6 месеца непрекъснат прием на стероиди!Веднага след републиканското си направих следните изследвания:

1. Спермограма. Изглеждаше доста зле - бях стигнал до азооспермия. Чак след 5 месеца всичко се върна в нормалните стойности-повече от 50% от подвижност на сперматозоидите. По-дългият прием бе довел до прекъсване на сперматогенезата, затова направих по-дълга пауза без стероиди.

2. Чернодробни изследвания с две стойности - АСАТ (ГОТ) с нормална стойност 37,и АЛАТ (ГПТ) с нормална стойност 42.И двете стойности при спортистите почти винаги са завишени-при мен те бяха съответно 70 и 66.

Възстановяването на сперматогенезата отне 5 месеца, затова при подготовката за турнира в Шумен през април 2001 година не ползвах никакви стероиди. Като поука реших занапред да използвам само кратки стероидни цикли от 6-8 седмици с оптимална почивка между тях. Колко е дълга ще е тя ще определят изследванията - може би от порядъка на 2 месеца. Месец след това състезание реших да започна нов стероиден цикъл от около 8 седмици. По средата му си бях сложил мускулно 5000 IE “Pregnil” и след края на цикъла още два пъти по 5000 IE “Pregnil”, след което продължих с трибестан, за да предотвратя атрофията на тестисите и да възстановя естественното производство на тестостерон. Веднага след цикъла си направих изследвания и резултатите бяха кошмарни. Спермограмата показа олигоспермия (намалена подвижност на сперматозоидите). Те бяха само 10%! (За да разберете реалните стойности на спермограмата, трябва да изчакате да изтече действието на прегнила, което за ампула от 5000 IE е около седмица.) Хубавото бе, че за разлика от предишния цикъл, който бе близо 6 месеца, не бях прекъснал сперматогенезата и успях да я върна в нормалните й стойности точно за 2 месеца. Изследванията показаха колко по-ефективни са късите цикли и колко бързо след това се възстановява организмът-за разлика от преди, когато трябваше да чакам половин година. Чернодробните изследвания показаха доста завишени показатели - съответно 130 и 140. Това ме озадачи, тъй като стероидният цикъл бе къс, а дозите повече от нормални. Сетих се, че вечерта преди изследванията бях пил алкохол-около 100 гр. концентрат и 2 чаши вино. За да се убедя, че причината е това, направих след 10 дни нови изследвания, които показаха стойности близо до нормалните. Явно причината бе алкохолът (на какво ли подлагат черния си дроб непрекъснатото злоупотребяващи с него?).

Добре е да знаете, че прегнилът повишава силно производството на тестостерон и е много ефективен при атрофия на тестисите, но забавя възстановяването на хипоталамо -хипофизо -гонадната ос. Как става това ?

Освен отрицателна обратна връзка между тестисите и хипоталамуса съществуват и т.нар. къси обратни връзки между всички звена от хипоталамуса до тестисите. Така че прегнилът, който е хипофизен хормон, кара хипоталамуса да намали отделянето на гонадоосвобождаващия хормон. Доказано е, че дълготрайният му прием може да подтисне за постоянно дейността на хипофизата, затова с употребата му трябва да се внимава.

Надявам се правилно да разберете смисъла на тази статия. Той не е в подтикване използването на стероиди, а точно обратното - ако вече сте решили да ги вземате, да знаете какво ви очаква и да пристъпите към тях разумно, с необходимите медицински изследвания. И в никакъв случай да не ги вземате ей така, защото и другите го правят. Целта е не само да се назобиш до козирката - колкото и грубо да звучи това, да станеш шампион и догодина да те няма на сцената, а да запазиш титлата си и да бъдеш на върха колкото може по-дълго!

_________________
www.Muscle-Team.net


Декември 30th, 2010, 11:39 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1 мнение ] 

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов